Pentru că multă lume mă întreabă dacă nu ştiu ceva nou din viaţa Universităţii, m-am gândit că ar fi indicat să scriu ceva despre Electric Castle mai ales că cele două branduri au câteva atribute comune, cu excepţia faptului că de la EC oamenii pleacă, în 99 la sută din cazuri, fericiţi.
Am aşteptat ediţia din 2016 din două motive, pentru că e prima în care s-a pus accent serios pe zona de rock/metal şi pentru că se anunţă câteva schimbări extrem de interesante la capitolul amenajări şi design. Nu o să mă apuc să spun de ce EC e un festival în toate sensurile, o să remarc doar faptul că a crescut natural şi inteligent în cei patru ani, a ştiut să înveţe din greşeli şi să corecteze ce n-a funcţionat în anii precedenţi, dar fără să-şi piardă farmecul şi inventivitatea pe care s-a clădit. În plus, este, cred, singurul din România care a trecut prin botezul noroiului şi a ştiut să-şi creeze şi un mic brand din asta. Bun, să trecem la lucrurile importante, cele cinci motive pentru care trebuie să mergeţi la EC în 2016, în ordine descrescătoare.
Noua configuraţie a festivalului
Că tot ziceam mai sus despre lucrurile pe care organizatorii le-au corectat la această ediţie, iar cel mai important dintre ele este, cu siguranţă, accesul. Dacă anul trecut puteai face chiar şi 45 de minute din Cluj până la festival, chiar dacă mergeai cu maşina sau cu autocarul, acum lucrurile se anunţă mult schimbate în bine. În primul rând, cele două mijloace de transport vor avea trasee diferite, aşa că nu se vor mai crea ambuteiaje, cu un bonus pentru maşini care vor avea parte de un sens unic. Pe lângă asta, se pare că vom scăpa de un alt tip de ambuteiaj, cel de la baruri şi de la puncte de încărcare cu bani, datorită introducerii noilor brăţări inteligente RFID pe care le încarci cu bani, direct de pe card, chiar şi din vârful patului. În plus, spaţiul festivalului se măreşte considerabil, vom avea o scenă imensă, plus că dispar şi micii comercianţi de mici şi sandwichuri din afara festivalului. Era cazul.
Dub Pistols
Mulţi i-au descoperit, probabil, în 2013, când se numărau printre headlinerii primei ediţii a Electric Castle. De atunci, au coborât câteva poziţii pe afişul festivalului, însă rămân un punct de atracţie datorită show-ului pe care-l aduc cu ei şi a bunei dispoziţii care rămâne după ce pleacă. Barry Ashworth, liderul trupei, a preluat cu succes rolul de ambasador al EC peste hotare, declarând în mai multe rânduri că festivalul de la Bonţida e main-eventul fiecărei veri pentru el. Nu putem decât să-i dăm dreptate!
Trupele româneşti de rock, în special Alternosfera
Cum ziceam şi mai sus, în 2016 Electric Castle s-a deschis bine de tot spre zona de alternative, rock şi (puţin) metal, oferindu-le ocazia şi trupelor româneşti să concerteze pe o scenă adevărată, cu o sonorizare pe măsură. Aşa că, anul acesta, aveţi ocazia să vedeţi Viţa de Vie (în ziua 0), Coma, Urma, Firma şi, cel mai important, Alternosfera. I-am lăsat la urmă pe băieţii din Chişinău, poate şi din subiectivism. Nu de alta, dar îi consider cea mai bună trupă de rock a momentului, au nerv în concerte, în ciuda unei comunicări destul de limitate cu publicul, şi ştiu să transmită energia publicului. Aşa că, duminică, de la ora 18:00, e de mers la Main Stage.
Enter Shikari
O trupă foarte puţin cunoscută pe plaiurile noastre, chiar dacă a concertat la Bucureşti, toamna trecută, în defunctul Colectiv, cu doar trei săptămâni înainte de tragedie. Formată în urmă cu mai bine de 17 ani, într-un oraş din centrul Angliei, Enter Shikari abordează mai multe stiluri de rock, de la alternative, până la hardcore, cu influenţe electronice, aşa că vă imaginaţi explozia lor din concerte. Aş miza pe ei şi i-aş numi, încă de pe acum, revelaţia Electric Castle 2016. Îi vedeţi joi, pe main stage, de la ora 21:00, înaintea dj-ului Paul Kalkbrenner, o alăturare oarecum ciudată, însă explicabilă în vreun fel sau altul, bănuiesc.
Bring Me the Horizon
Pentru rockerii vechi sau măcar cei din aceeaşi generaţie cu mine, noul val e, poate, puţin mai greu de digerat. Influenţele sintetizatoarelor şi ale diferitelor elemente electronice par că diminuează din impactul rifurilor diabolice şi ale solourilor de tobe cu care am fost obişnuiţi. Bring Me The Horizon e cotată de specialişti drept una dintre trupele exponenţiale ale noului val din muzica rock/metal, cu apariţii extrem de apreciate la mari festivaluri, precum Reading sau Rock Am Ring, dar şi cu o bază de fani într-o continuă creştere. Ştiu să interacţioneze cu publicul, să-i inducă starea aia de nebunie care face bine oricărui live, aşa că s-ar putea să vedem primul „mosh-pit” adevărat din istoria Electric-ului. Sunt în premieră în România şi, în opinia mea, capul de afiş de la EC 2016. Ne vedem duminică, la ora 23:00, la main stage, ca să cântăm „a little f’cking louder!”
BONUS Tech Village
Băieţii de la EC au continuat linia inovatoare, iar după ce au adus muzica în grădina unui castel de secol 13, au băgat şi tehnologia în grajduri, amenajând primul Tech Village din România. Fără să fiu (total) subiectiv, mizez pe standul AROBS, unde vi se pregăteşte o călătorie veritabilă în trecut şi o porţie de realitate augmentată. Miklós Bánffy vă garantează că va fi fun!
foto principal Bereczky Sándor (Electric Castle official Facebook Page)
fain text! parca mi s-a deschis apetitul de Electric Castle si suntem numai in martie !!!!