Apologia iubirii, de Radu Mihăileanu, în interpretarea lui Sir Derek Jacobi: Oare mai suntem capabili să iubim și să fim iubiți sau suntem prea speriați?

Richard Young și Derek Jacobi, în „Povestea iubirii”

Răspunsul la întrebarea din titlul îl puteți găsi, cu siguranță, dacă urmăriți ultimul film al regizorului Radu Mihăileanu, „Povestea Iubirii”, cel care a avut o proiecție de gală luni seara, în Piața Unirii, în fața a peste 3000 de oameni. A doua zi, Mihăileanu , alături de actorul britanic Sir Derek Jacobi, cel care-l interpretează pe Leo, unul dintre personajele principale, au petrecut aproape o oră, la TIFF Lounge, timp în care au despicat viața, filmul și teatrul în mici bucățele, servite cu umor și nostalgie.

Filmul spune povestea a doi tineri evrei, din Polonia, pe care drama celui de-al doilea război mondial pare să-i despartă pentru totdeauna și se bazează pe bestseller-ul scris de Nicole Krauss. “Cine mi-a pus cartea în mână știa că mi-ar plăcea să citesc o astfel de poveste. M-am îndrăgostit de ea, totul era foarte familiar pentru mine. Chiar și personajul lui Derek Jacobi (Leo) e foarte apropiat de viața și parcursul tatălui meu. Tatăl meu e născut în Moldova, a scăpat de Pogrom, in iunie 1941, iar apoi a fost arestat și dus într-un lagăr de muncă – din fericire nu de exterminare -, de unde a scăpat, a evadat. A trăit tot războiul ascunzându-se. Citind, am ajuns la una dintre marile mele întrebări: suntem capabili să iubim și să fim iubiți, sau suntem atât de speriați, încât nu mai putem să iubim?”, a răspuns Radu Mihăileanu la prima întrebare a moderatorului Mihnea Măruță.

Povestea filmului se putea scrie altfel dacă distribuția originală avea să fie pusă în scenă. Ales inițial pentru rolul lui Leo, actorul britanic John Hurt a fost nevoit să abandoneze proiectul din motive de sănătate. Așa a apărut în scenă Sir Derek Jacobi. “Cum am acceptat rolul? Am fost întrebat și am fost convins. A fost o chestiune de ultim moment, atunci când am fost rugat să preiau sarcina acestui rol principal. Am citit prima replică, primul discurs din film. Eram în apartamentul lui Radu. Nu am apucat să termin că el mi-a întins mâna peste masă și mi-a zis: o să te descurci! De acolo, la fel ca în film, s-a scris o poveste de dragoste”, a spus actorul britanic, pe care Mihăileanu l-a descris drept “un înger coborât din cer”. “Când l-am văzut pe aeroport, am știut că voi întâlni un om extraordinar, dar nu știam cum vom colabora, dar atunci când a citit primul discurs, totul s-a potrivit, totul era acolo, la locul lui. E destinul”, a mai spus Mihăileanu.

Povestea iubirii a fost filmat, parțial, și în România, unele scene având ca decor zone din Cluj-Napoca și din satul Dâncu, de lângă comuna Aghireș. Acolo, miercuri seara, de la ora 21:30, filmul va avea parte de o proiecție specială, în prezența echipei și a actorilor. Și, bineînțeles, cu întreg satul urmărind ecranul de dimensiuni gigantice, aterizat în micul lor colț de lume. “Cum am ajuns să filmăm aici? Căutam un sat care să semene cu Polonia acelor vremuri, iar singurul pe care l-am găsit a fost Dâncu. Toate celelalte pe care le știam în acel stil nu mai arată așa, s-au schimbat, s-au reconstruit. Singurul pur și original a fost Dâncu, acest sat e unic în această parte a Europei. Iar legat de Cluj, Tudor Giurgiu, producătorul filmului, mi-a spus că vrea să mă aducă să filmăm aici, așa că am găsit o locație care putea să se încadreze în decorul din Santiago de Chile. Voi reveni, cu siguranță, aici pentru următoarele filme. Îmi amintesc de legătura specială care s-a format cu sătenii care au participat enorm, cu sufletul, s-au implicat, ne așteptau cu pălincă înainte de fiecare zi de filmare, cu slănină. Chiar am uitat că roșiile au un miros”, a spus regizorul născut la București, în urmă cu 59 de ani.

Așadar, pentru cei care nu au prins un loc la cele două proiecții ale filmului Povestea Iubirii mai au o șansă de a-l vedea, într-un decor unic, miercuri, de la ora 21:30, în satul Dâncu, situat la aproximativ 50 de kilometri de Cluj.

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*