Filmul românesc pe buzele tuturor, mai puțin între prioritățile naționale: Întreaga lume aplaudă cineaști care au făcut lucruri incredibile, cu fonduri foarte puține!

 

Juriul competiției, de la stânga la dreapta: Geoff Andrew, Elizabeth Karlsen, Marian Crișan, Clotilde Courau și Andras Muhi.

Juriul competiției oficiale a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), compus din critici de film, producători, regizori sau actori va da, sâmbătă, verdictul în privința câștigătorului trofeului “Transilvania”. Până atunci, cei cinci au stat de vorbă cu presa și au retransmis un mesaj care pâlpâie în mintea colectivă autohtonă prea rar: avem un cinema extraordinar de apreciat, filme considerate adevărate capodopere și o industrie extrem de puțin finanțată. Vă dați seama ce s-ar putea face dacă ar exista și fonduri?

Întrebarea retorică de mai sus îi aparține lui Geoff Andrew, scriitor și critic, membru al juriului, și face referire la modul în care e văzut noul val al filmului românesc la marile festivaluri versus piedicile permanente care se pun în țară când vine vorba de finanțare și de crearea unui cadru care să susțină fenomenul. “Cred că factorii de decizie, fie ei politicieni sau membri ai guvernului, trebuie să țină minte un lucru despre cinemaul românesc: întreaga lume se uită spre România și aplaudă niște cineaști incredibil de talentați care au făcut lucruri extraordinare cu foarte puțini bani. De ce ai avea nevoie de mai multe fonduri? Pentru că poți face și mai multe, e simplu!”, a spus Geoff Andrew, cel care i-a adus și un scurt elogiu regizorului Cristi Puiu. “Cristi Puiu e un cineast de o importanță imensă. A redefinit tot ce însemnă să fii un narator liric. Filmul <<Moartea domnului Lăzărescu>> a redefinit multe, a arătat că poți face filme într-un mod diferit. Mulți regizori români au fost influențați de asta, alții nu.”

Regizorul Marian Crișan (Morgen, Rocker, Orizont) a vorbit din propria sa experiență despre dificultățile industriei. Toate sunt salvate, până acum, și cel puțin în cazul său, de entuziasm. “Trebuie să schimbăm legea cinematografiei, iar lucrurile în domeniu se vor schimba. Am turnat trei filme în această zonă, în Bihor, în Cluj, fără niciun sprijin din partea legii. Entuziasmul ne ajută să trecem peste partea financiară, peste bugetul scăzut. Deja poți filma în Cluj, multe filme se fac în Transilvania, dar avem nevoie de mai mult ajutor legal. Accesul la fonduri trebuie să se facă mai transparent, să fie mai ușor de pătruns pentru companiile noi de producție. Cinemaul e deja aici”, a spus Crișan.

Geoff Andrew (critic de film), Elizabeth Karlsen (producător), Clotilde Courau (actriță, producător), Andras Muhi (producător) și Marian Crișan (regizor) sunt cei cinci membri ai juriului competiției oficiale. Trofeul “Transilvania” se va decerna sâmbătă seara, în cadrul Galei Oficiale de Închidere, iar în competiție se află 12 filme din țări precum Israel, Bulgaria, Spania sau Australia. Anul trecut, premiul a fost câștigat de filmul românesc, “Câini”, în regia lui Bogdan Mirică.

Mai multe despre discuția de vineri, cu juriul competiției, puteți citi AICI.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*