Să fie TIFF! Cinci titluri recomandate de Mihai Chirilov la „majoratul” festivalului

TIFF începe, la fel ca în fiecare an, cu încercuitul filmelor în programul festivalului, și cu mirajul zilelor în care vezi soarele doar în reclamele la ulei “de floare”. Sunt peste 220 de titluri la această ediție a TIFF, iar fiecare cinefil care se respectă își face planurile de maraton din timp pentru a nu rata nimic din ceea ce ar putea rămâne în istoria cinematografică a propriului creier. Mihai Chirilov promite că TIFF.18 vine cu multe titluri ce vor rămâne întipărite pe retină, așa că a lansat și propriile recomandări. La fel ca în fiecare din ultimii ani, sutea.ro vă oferă cinci dintre titlurile subliniate de directorul artistic al festivalului.

TIFF a ajuns la cea de-a 18-a ediție, iar vineri seara se va deschide oficial cu filmul “Parking” al lui Tudor Giurgiu, prima producție românească filmată aproape integral în altă țară. Este doar unul dintre cele 220 de titluri pe care care festivalul le propune și în acest an. Noi am ales cinci dintre ele, prin cuvintele lui Mihai Chirilov:

Mo (România)

Regia: Radu Dragomir

„E filmul de debut al lui Radu Dragomir, o proiecție în premieră internațională, iar Dana Rogoz face un rol…Vă spun doar că a trebuit să opresc filmul pentru câteva minute, să iau o pauză, iar apoi să-l repornesc. E un film-șoc”, l-a descris Chirilov. “Mo” va rula în cadrul Zilelor Filmului Românesc vineri, 7 iunie, de la ora 17:15, la Casa de Cultură a Studenților, dar și a doua zi, de la ora 10:30, la Sapientia.

Gloria Bell (Chile, Statele Unite)

Regia: Sebastian Lelio

“Noul film al lui Sebastian Lelio, unul dintre regizorii descoperiți de TIFF, trebuie să fie printre must-see-urile festivalului. E un remake american după Gloria, tot al lui Lelio, și o are pe pe Juliane Moore în rolul principal”, a spus Chirilov. Filmul va rula marți, 4 iunie, de la ora 21:45, în Piața Unirii, dar și duminică, 9 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților.

Jocuri de Putere/The realm (Spania, Franța)

Regia: Rodrigo Sorogoyen

“Rodrigo Sorogoyen revine cu The Realm, noi l-am tradus Jocuri de Putere, e un film care atinge multe teme din zona politică ce ne sunt foarte familiare și care să aplică aproape perfect”, a spus directorul artistic al TIFF. The Realm va rula sâmbătă, 8 iunie, de la ora 21:45, în Piața Unirii, dar și a doua zi, tot de la 21:45, și tot în aer liber, dar la Someș Open Air.

M (Franța, Israel)

Regia: Yolande Zauberman

M este un film israelian filmat în întregime cu camera ascunsă, într-o comunitate de evrei ultra-ortodocși. E parte din secțiunea nouă de la TIFF, din acest an, “Ora de Religie”, vă lăsăm să-l explorați”, a spus Chirilov. Filmul va rula sâmbătă, 1 iunie, de la 12:30, la Cinema Victoria, dar și duminică, de la ora 18:00, la Sapientia.

Clergy (Polonia)

Regia: Wojciech Smarzowski

Clergy, un film care acuză abuzurile Bisercii Catolice, cu un record incredibil de încasări și public, în ultimii 30 de ani. TIFF e primul festival care aduce acest film, e de neratat! De aici am început să caut filme care vorbesc despre religie și am ajuns la nouă titluri. Prin “Ora de Religie” încercăm să acoperim un fenomen în toată complexitatea lui. Vei regăsi în program inclusiv personaje atee care ajung la credință”, a spus Mihai Chirilov despre filmul care a deschis calea către o secțiune întreagă. Clergy va rula marți, 4 iunie, de la ora 19:00, la Iulius Mall, dar și vineri, 7 iunie, de la ora 22:00, la Casa de Cultură a Studenților.

TIFF.18 a pornit deja la drum cu primele proiecții, de vineri dimineața. Dacă mai aveți și voi sugestii după o zi petrecută la răcoare, dar în cinema, așteptăm comentarii.

Să fie TIFF!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*