Adrian Despot, despre cum a învățat să fie bine cu el însuși, superputerile pierdute în pandemie și greutățile mintale ale copilăriei. Bonus, câte concerte și-a asumat Vița de Vie săptămânal!

La mijlocul anilor ’90, rockul românesc cunoștea propria sa perioadă a renașterii. Greii Iris, Phoenix sau Celelalte Cuvinte începeau să facă loc trupelor venite din underground-ul cluburilor. Așa au apărut Vița de Vie, Coma, AB4 sau Omul cu Șobolani. Adrian Despot, vocalistul Vița de Vie, a vorbit, vineri, la EC Talks, cu sinceritatea omului învățat să facă pace cu sine, după o luptă începută încă de când era un adolescent, despre începuturile trupei, dar și despre redescoperirea ideii de acasă sau superputerile pierdute prin pandemie.

“Relația mea cu muzică e echivalentă cu relația unui habotnic cu Dumnezeu”, spune Despot în timp ce derulează filmul spre copilăria sa, greutățile adolescentului din Școala Vedetelor și, foarte dificil, nevoia permanentă de validare în lumea rockerilor. A fost unul dintre absolvenții Școlii Vedetelor și, după cum a mărturisit el, celebritatea l-a luat pe sus și l-a trântit rău de tot de pământ. “N-am fost ok cu mine foarte mult timp. Provin dintr-o perioadă în care nu existau manuale de parenting, dacă copilul avea o problemă i se dădea un șut în fund și era trimis la el în cameră. Am prins chiar anul 1990 când am intrat la liceu și aveam impresia că lumea are ceva cu mine. Am ajuns la Școala Vedetelor, într-o lume cu orgolii, cu producători care vânau fustele colegelor. Noroc că aveam un walkman și muzica era un fel de armură. Muzica și versurile erau modul meu de viață. Ieșeam din casă și mă comportam exact așa cum îmi spuneau Metallica, Maiden sau, mai târziu, Soundgarden, Alice in Chains”, și-a amintit el. Problemele nu au dispărut, însă, odată cu plecarea din Școala Vedetelor, decizie care, de altfel, i-a șocat părinții convinși că al lor copil face o greșeală când lasă celebritatea pentru o trupă rock care cântă prin cluburi obscure, în fața a 10 oameni. A apărut judecata rockerilor. “Am abandonat Școala Vedetelor și, atunci, părinții mei au avut nevoie de psiholog. N-am scăpat de probleme, pentru că, până prin 2007, trebuia să confirm că sunt rocker. Eram dude-ul de la TV care dansa pe cotton eye joe și dintr-o dată eram solistul unei trupe rock, deci trebuia să le confirm lor că sunt rocker. De fapt, apoi, mi-am dat seama că pe ei îi durea în cur, mie trebuia să-mi confirm. Undeva în 2007, am început să fac pace cu mine, să mă accept. M-am oprit din a-mi fi rușine cu mine și de a le demonstra oamenilor că sunt ceea ce sunt. Aveam vremuri în care nu puteam să semnez un autograf, pentru că nu consideram că sunt demn să fac asta, că merit. Eu vreau să fiu bine cu mine, și asta e o binecuvântare!”, s-a destăinuit solistul Vița de Vie, trupă care, în 2021, a marcat 25 de ani de activitate.

Pandemia l-a stors pe Adrian Despot de superputeri, pentru că și-a dat seama că, brusc, totul s-a oprit, iar muzica e pusă pe hold. A învățat, însă, că e important să-și drămuiască concertele, așa că, el și colegii săi de trupă au stabilit că Vița de Vie va susține maxim TREI concerte pe săptămână. “Volumul e marea problemă a trupelor românești. Pe vremuri cântam aproape zilnic, dormeam câte șapte îngrămădiți în cameră după. Acum, am spus gata, e nevoie să fim acasă, am nevoie de siguranța asta. Am stabilit că vom avea doar trei concerte pe săptămână. În plus, perioada asta pandemică a fost total dezastruoasă. Am simțit că-mi pierd superputerile, tot ce știam eu se ducea naibii, pentru că nu mai puteam fi în fața oamenilor. Sper că s-a terminat și rămâne așa situația”, a mai spus Adrian Despot într-o discuție ce a durat aproape o oră, la EC Talks.

„Stăteam ca proștii și ne ziceam: băh, ce bine sunăm!”

În urmă cu doi ani, la ultima ediție a festivalului Awake, de la Gornești, din județul Mureș, Vița de Vie a fost protagonista unui show unic, live, împreună cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureș. A fost primul proiect simfonic al trupei de alternativ, un moment pe care, spune Despot, îl planificau de multă vreme, pentru viitor, și văsuseră în ideea de a concerta la Awake o variantă beta foarte bună pentru original. Lucrurile s-au așezat, însă, diferit. „A existat așa, în mintea noastră, ideea de a face, la un moment dat, un concert simfonic, însă era o proiecție pe termen lung. A venit într-o zi telefonul cu propunerea să cântăm la Awake, împreună cu Filarmonica din Târgu Mureș și, după o ezitare scurtă, am acceptat. Am zis că asta e varianta beta pentru ceea ce va urma. După concert, l-am rugat pe unul dintre prietenii noștri de la tehnic să ne monteze o piesă din live, el ne-a dat tot concertul. Și stăteam noi ca proștii și ascultam și ne ziceam unul altuia, băh, ce bine sunăm! Ne-am dat seama că nu ne-am auzit niciodată, iar proiectul de la Awake, În Corzi, a devenit the real thing, a spus Adrian Despot (45 de ani).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*