
Nicuşor Stanciu revine pe Cluj Arena şi s-ar putea ca, de data asta, să şi marcheze. (foto fifa.com)
Nimic special, ar fi răspunsul clasic la o asemenea întrebare, numai că 2017 chiar propune nişte evenimente interesante aici, pe malul Someşului şi mai puţin al Nadăşului. Aşa că, într-o ordine irelevantă, Sutea.ro enumeră câteva dintre momentele sportive, care pot face din 2017 un an de ţinut minte. Ia să vedem:
Promovarea Universităţii în Liga a III-a
Evident şi inevitabil. Dacă cumva nu se plictisesc şi adorm în timpul mai multor meciuri consecutive, fotbaliştii Universităţii Cluj nu au cum să rateze promovarea în Liga a III-a, la 17 ani distanţă de la precedenta aventură în „C”. Practic, marea miză a actualilor oficiali ai „Şepcilor roşii” pentru această pauză de iarnă trebuie să fie pregătirea viitorului sezon. Mai exact, transferarea unor fotbalişti care să facă faţă într-o divizie în care încă se mai întâmplă un joc asemănător cu fotbalul, iar partidele se joacă pe sistemul „acasă-deplasare”. Nume precum Răzvan Cociş, George Florescu şi Bogdan Unguruşan au fost deja vehiculate, cu şansele cele mai mari pentru ultimul, dacă e să-mi dau cu părerea. Totuşi, până la meciurile din metropole precum Reghin, Cugir sau Zalău, e de mers într-un „village-break” la Tritenii de Jos şi Mintiu Gherlii.
Câştigarea titlului la baschet masculin
Poate părea un pariu lung şi prostesc, cam ca mustaţa lui Liviu Dragnea, însă nu prea văd cum echipa lui Mihai Silvăşan ar putea să piardă titlul în 2017. Până acum, a arătat consistenţă şi continuitate, atât în partidele din campionat, cât şi în cele din Europa, acolo unde a reuşit o victorie mare împotriva francezilor de la Pau Orthez. Apoi, dispune de unul dintre cele mai echilibrate loturi care au îmbrăcat tricoul alb-negru în ultimii zece ani, fapt ce s-a văzut în meciurile importante, atunci când rotaţia a dat roade. Bine, au existat şi sincope crase, de genul celei contra Mureşului, dar acel meci poate fi pus şi pe seama autosuficienţei. L-am lăsat pe Silvăşan la urmă pentru că, deşi la debut şi foarte tânăr, îl văd drept principalul atu pe care-l are „U” Banca Transilvania în acest sezon. Practic, totul e rezolvat, mai rămâne să cureţe cineva şi Someşul.
Medalie la baschet feminin
După vreo 13 ani, Universitatea are şansa să se bată la o medalie şi la baschet feminin. Trupa lui Dragan Petricevic a orbitat întreg campionatul în jurul podiumului, iar până acum a dovedit că se poate bate de la egal la egal cu forţele ultimilor ani, precum Târgovişte sau Arad, aşa că în funcţie de locul ocupat în sezonul regulat, e de văzut când va da peste Sepsi Sfântu Gheorghe, favorita clară la titlu. Echipa de baschet feminin a mai demonstrat încă un lucru, faptul că indiferent de numele pe care-l porţi, palmaresul şi tradiţia cu care te mândreşti, performanţa este detaliul care aduce oamenii în tribune. Iar cu tribunele pline, este posibil orice, chiar şi o baie în Someş!
Prima victorie a României pe Cluj Arena
Christoph Daum a debutat pe banca “Naţionalei”, pe stadionul din Parcul Central, şi are şanse mari să-şi încheie cariera tot acolo, în cazul unui eşec cu Danemarca, în partida din 27 martie. Tocmai importanţa meciului, faptul că e un „decisiv”, de care depinde toată cariera neamţului aici, mă face să cred că Daum nu va mai da greş şi va reuşi, în sfârşit, să câştige un meci important în scurtul său mandat pe banca României. Asta nu înseamnă, bineînţeles, că România va avea şanse mari să se califice măcar la barajul pentru „Mondialul” din 2018, având în vedere că o aşteaptă o triplă deplasare pe axa Polonia – Muntenegru – Danemarca.
Eurobasket 2017
L-am lăsat la urmă, pentru că îl consider cel mai important eveniment sportiv organizat de oraş în istoria sa din toate punctele de vedere: anvergură, buget, valoarea de piaţă a participanţilor, PR şi ce mai vreţi voi. Organizarea unui Campionat European de baschet aduce cu sine câteva experienţe unice cu care clujeanul nu s-a prea întâlnit, începând cu valurile de suporteri spanioli, croaţi, cehi, muntenegreni şi maghiari care vor ateriza în capitala Transilvaniei, continuând cu atenţia de care se va bucura oraşul, de vibe-ul din fan-zone-uri, puburi şi de pe străzi. Mai e şi componenta strict sportivă, în care tot românul va redescoperi echipa naţională de baschet, va deveni un fin cunoscător, şi-şi va da cu părerea dacă a fost fault ofensiv sau nu la ultima fază. Din fraza anterioară e de reţinut partea cu „va redescoperi echipa naţională de baschet” şi tot am câştigat ceva.
Cu siguranţă, am mai omis evenimente şi momente aşteptate pentru 2017, dar de aia s-a inventat rubrica de comentarii, ca să vă daţi cu părerea, mai ales că-i gratis. Încă. 🙂
foto fifa.com