Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) se apropie de debutul celei de-a 16-a ediții, iar pentru că orice eveniment trebuie să se reinventeze pentru a ține pasul cu vremurile și tehnologia, echipa condusă de Tudor Giurgiu lansează câteva provocări și în 2017.
TIFF face parte din tradiționala enumerare a autorităților locale atunci când trebuie să scoată în evidență marile evenimente care fac din Cluj un oraș diferit și o nouă destinație de city-break, alături de Electric Castle, Untold și, mai nou, toate competițiile sportive majore organizate de România. Ajuns la ediția a 16-a, festivalul acoperă deja o suprafață din ce în ce mai largă, atât la propriu, prin multitudinea de locații, cât și la figurat, prin evenimentele eclectice pe care le propune.
“Ediția din acest an va fi a unor mari deschideri. Va fi pentru prima dată când TIFF introduce în programul lui un segment destinat profesioniștilor în cinematografie. Vor veni oameni interesați de business-ul cinematografic, regizori, producători etc. TIFF devine un player foarte activ în stimularea coproducțiilor cinematografice din Europa. Cred că suntem doar 10 festivaluri din Europa unde se acordă premii pentru stimularea coproducțiilor.
Avem un număr enorm de mare de invitați străini, majoritatea venind în partea a doua, pentru Zilele filmului Românesc și pentru Transilvania Pitch Stop”, a spus Tudor Giurgiu, președintele TIFF. De altfel, campania de imagine din acest an este o continuare a TiFF.15. Dacă anul trecut am avut parte de spoturi în care actori clujeni întruchipau roluri celebre, acum avem de-a face cu momente din filme cunoscute, gen King Kong sau Alien, care se desfășoară la Chios sau la Vărzărie.
Soarta filmului depinde de tine. La propriu.
Una dintre marile provocări pe care TIFF le lansează în acest an se numește InfiniTIFF, are loc la fosta Casă de Modă de pe strada Barițiu, și reprezintă viitorul în cinematografie. Spectatorii vor avea ocazia să vadă proiecții VR, dar și să ia parte la producții interactive acolo unde ei vor decide soarta personajelor sau continuarea filmelor printr-o aplicație disponibilă pe smartphone. “Ce veți vedea anul acesta la Casa de Modă e sediul programului InfiniTIFF, veți vedea viitorul, poate noi direcții, experiențe noi, incitante, provocatoare, realitate virtuală, instalații și workshopuri dedicate acestor tip de experiențe. Va fi o întreagă construcție nouă, dedicată celor pasionați de tehnologie. Vom avea filme interactive, în timpul cărora audiența decide soarta personajelor, folosind telefonul. Într-unul dintre filme ai nevoie de 180 de voturi pentru a decide cum se termină povestea”, a spus Cristian Hordilă, directorul festivalului.
Una dintre experiențele propuse în cadrul InfiniTIFF se numește “Doom Room”, e disponibilă doar unui număr limitat, de 60 de persoane/zi, și se bazează pe tehnologia VR. Spectatorul devine participant în filme, ia parte la acțiune (poate mai mult decât și-ar dori), și apoi traversează, fuge repede la Casa TIFF unde se afundă în câteva beri. Ultima parte ne aparține.
Curatorul programului InfiniTIFF este Erwin M. Schmidt, producătorul de proiecte 3D al lui Wim Wenders până în 2015.
TIFF.16 se va desfășura în perioada 2-11 iunie și se va deschide cu proiecția filmului ‘’King of the Belgians”, o producție Belgia – Olanda – Bulgaria, care se află și pe lista filmelor recomandate de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. “Regele Belgiei e o alegere puțin neobișnuită, o comedie balcanică, făcută de doi cineaști care au venit la TIFF în anii trecuți. Trebuia să se filmeze în România, s-a ales până la urmă Bulgaria. Cred că va fi cea mai importantă deschidere, cu mulți actori, oameni din producție’’, a spus Chirilov.
Scurte, despre TIFF.16…
Fără filme la Arta. Pentru prima dată, la ediția din acest an cinematograful ‘’Arta’’, una dintre locațiile tradiționale ale TIFF, nu va fi deschis, din cauza unor lucrări de renovare. În schimb, revine pe ‘’hartă’’ sala de proiecție de la Universitatea Sapientia.
Alain Delon, Armand Assante, Derek Jacobi. Fără îndoială, unul dintre cele mai așteptate momente ale TIFF în acest an va fi prezența lui Alain Delon, care va primi și premiul pentru întreaga carieră. De asemenea, la TIFF.16 vor mai veni actorul american Derek Jacobi, protagonist în filmul „Povestea iubirii” al lui Radu Mihăileanu, dar și Armand Assante. O revenire în cazul ultimului, prezent aici acum 10 ani la premiera filmului California Dreamin, regizat de regretatul Cristian Nemescu.
Carte Blanche Viva Erotica. O secțiune nouă în cadrul TIFF, dedicată filmelor erotice, cu proiecții exclusiv la cinema Urania (ex-Favorit, ex-23 august) de pe strada Horea. Spectatorii vor putea viziona filme pe 35 mm sau 16 mm, iar secțiunea este prezentată de organizatorii festivalului Viva Erotica de la Helsinki.
David Lynch și Umbre. Pentru că tot e anul în care Twin Peaks revine, la TIFF.16 vom putea vedea și lungmetrajul ‘’Twin Peaks: Fire walk with me”, un prequel al serialului care a hipnotizat America la începutul anilor ’90. Mai mult, Mihai Chirilov spune că există discuții cu staff-ul lui Lynch pentru ca acesta să tragă o fugă până la Cluj, la una din edițiile viitoare. Tot la TIFF.16, cu ocazia Zilei HBO, fanii pot să vadă, în avanpremieră, primul episod din sezonul doi al serialului original “Umbre”.
foto Nicu Cherciu (pagina oficială TIFF)
2 comments
Pingback: Tăvălugul TIFF 16 - clujulcultural.ro
Pingback: VIDEO – Aruncă o privire în Doom Room, una dintre cele mai intense experiențe oferite de InfiniTIFF | sutea.ro