Meniul lui Chirilov: Cinci filme must see, recomandate de directorul artistic al TIFF

Mihai Chirilov / foto tiff.ro

Câte filme ați reușit să vedeți într-o singură ediție de TIFF? Există legende care spun că ar exista cineva care a văzut 40, alții spun că mai mult de 25 e imposibil să bifezi. Dar și toată alergătura asta între cinematografe și locații de proiecție, bucuria de a descoperi un film despre care nu ai apucat să citești nimic înainte, să asculți un dialog ce-ți sună în cap și peste trei luni, când dai zăpada de pe alee, sau o coloană sonoră atât de vibrantă, încât ai impresia că-ți fuge pământul de sub picioare, chiar dacă tu ești cu barca, pe Someș, fac din festival un fel de punte între două lumi. Dintre care într-una vezi lumina zilei abia noaptea, la ceva party sau la vreo cântare, la Casa TIFF.

Dar care sunt filmele care fac din TIFF.16 cea mai spectaculoasă ediție de până acum? Directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, a menționat câteva dintre ele la conferința de presă ce a lansat, oficial, noua ediție. Mai jos, aveți cinci dintre titluri, într-o ordine absolut întâmplătoare. Cam ca și viața.

“Lista de filme este destul de exhaustivă, iar subiectele fierbinți din ziua de azi se vor regăsi și în filmele de la TIFF.16. Vor fi proiectate și destule comedii, așa că să nu mai spuneți că, la TIFF, vedeți doar filme negre, deprimante”, a spus Chirilov.

Regele Belgiei – vineri, 2 iunie, Piața Unirii, deschiderea oficială

 

“Regele Belgiei nu e un film cu actori mari, dar este o comedie balcanică, făcută de doi cineaști care au venit la TIFF anii trecuți și au avut filme în competiției (Peter Brosens, Jessica Woodworth – n.red.), sunt cei care au făcut <<Al 5-lea anotimp>> și <<Altiplano>>. Cred că va fi cea mai impresionantă deschidere, pentru că vor fi mulți membri ai echipei, regizori, producători, actori principali, și acest cor al bulgăroaicelor, care le joacă pe sirenele din Marea Neagră. Vor veni la Cluj și vor cânta înainte de proiecție”, a spus Chirilov. Filmul va mai rula și sâmbătă, 10 iunie, de la ora 22:15, la Cinema City, în Iulius Mall.

 

Petrecerea (The Party – Marea Britanie)

“E, poate, cel mai entertaining film din tot festivalul și are o distribuție de milioane, cu Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Cillian Murphy printre actori. E un film în alb-negru, în care pe coloana sonoră apare și Ciocârlia lui Enescu, într-o scenă absolut savuroasă. O comedie foarte economică, de 70 de minute, plină de replici”, e caracteizarea lui Mihai Chirilov. Pentru a afla orele și locațiile în care puteți vedea The Party, dați click aici.

The party

Profesoara (Ucitelka – Slovacia, Cehia)

“E un favorit personal, dacă vreți. Un film despre cum era viața la școală, în comunism, despre compromisurile și șantajele care existau atunci când erai elev și trebuia să iei o notă mai mare sau o notă de trecere. E un film relevant și pentru lumea de azi”, spune Chirilov. Filmul va rula în două zile, iar programul îl găsiți aici.

 

Cei care fac revoluție pe jumătate își sapă singuri groapa (Ceux qui font les revolutions a moitie n’ont fait que se creuser un tombeau – Canada)

“Pentru că vă ziceam că în acest an acoperim foarte multe momente fierbinți, actuale, trebuie să vă recomand cel mai lung film al anului. Are un titlu mai multe decât sugestiv, e un film foarte temerar în ceea ce privește conținutul, cu niște actori care dau absolut tot ce au mai bun din ei și, din păcate sau din fericire, e un film foarte relevant pentru ce s-a întâmplat și ce se va mai întâmpla în România în lunile ce urmează”, e scurta descriere a lui Mihai Chirilov. Filmul va rula atât în prima zi a TIFF, cât și pe 10 iunie, iar programul și locațiile sunt aici.

Sindromul Astenic (Astenicheskiy sindrom, URSS)

Filmul va fi proiectat în cadrul categoriei 3×3 dedicată regizoarei ucrainene, de origine română, Kira Muratova. “Din păcate, din cauza vârstei înaintate (83 de ani, n.red), Kira Muratova nu va putea ajunge la TIFF. E o regizoare prea puțin cunoscută la noi, din păcate, însă vom avea ocazia să vedem câteva filme restaurate digital. Sindromul Astenic e o capodoperă”, a spus Chirilov. Filmul va rula în două zile, la Cercul Militar, respectiv la Cinema Florin Piersic, iar programul e aici.

Astenicheskiy sindrom

Bonus, directorul artistic al festivalului a mai făcut o recomandare importantă: să nu mâncați înainte de câteva filme din competiție (nu mai mult de trei). Care sunt acelea, rămâne să stabiliți voi, începând de vineri, atunci când se deschid larg porțile festivalului. Poftă bună!

Să fie TIFF!

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*