Lviv şi Zaxidfest, combinaţia perfectă pentru un final de vară de ţinut minte

foto: facebook.com/zaxidfest

Avem aşa: un oraş superb, pe nume Lviv, care-ţi oferă experienţe care mai de care mai surprinzătoare la tot pasul, plus un festival, la nici 40 de kilometri depărtare, ce-ţi pune pe tavă muzică bună, în mijlocul pădurii, pe o suprafaţă de 45 de hectare. Anul acesta, Enter Shikari, The Editors, Dark Tranquility şi Pain s-au numărat printre capetele de afiş ale Zaxidfest, că despre el e vorba, în timp ce Breaking Benjamin, una dintre trupele apreciate ale noului val, au renunţat în ultimul minut.  

Drumul până la Lviv, în Ucraina, e presărat cu răbdare întinsă pe aproape 8 ore de mers cu mașina şi nu cu atât de multe gropi cum te-ai aştepta, dacă o iei pe traseul corect, respectiv prin Ungaria. Odată ajunşi în capitala neoficială a Galiţiei, mai ai de tras încă vreo 30 de minute până la Zaxidfest, festival organizat lângă un mic sătuc, într-un peisaj tradiţional-rural. Mai exact, pentru a ajunge la intrarea principală, treci printr-o pădure deasă, răcoroasă şi care, ajungi să descoperi, că e şi unul dintre locurile de campare. Oricât de ciudat ar suna, la Zaxidfest poţi să-ți pui cortul în pădure, astfel încât dimineaţa să nu te ardă soarele încă de la răsărit. Festivalul adună undeva la 25.000 de oameni pe zi, conform presei locale, majoritatea veniţi din Ucraina, dar şi din Polonia. Preţurile sunt extrem de avantajoase: o bere nu depăşeşte 3 lei, iar un hamburger 10 lei, iar plata se face cash. Transportul din Lviv la festival durează cam 50 de minute, iar preţul nu depăşeşte 9 lei/cursă.

facebook.com/zaxidfest

Anul acesta, main eventul l-a reprezentat concertul Enter Shikari, englezii fiind cei care au închis scena principală în ziua de sâmbătă. Introduşi de un cuplu de prezentatori ce au adus puţin a Eurovision 2017, băieţii din Hertfordshire au ţinut cei peste 15.000 de oameni într-un vârtej continuu, de aveai impresia că ai ajuns în mijlocul fan-clubului din Ucraina. Atmosfera a avut de toate, de la mosh-pit-uri continue, la torţe şi fumigene, iar cei de la Enter Shikari şi-au răsplătit fanii cu un show de aproape două ore, din care n-au lipsit „clasicele” „Sorry you’re not a winner”, „The Last Garison” sau „Anaesthetist”, dar şi piese de pe noul album, „The Spark” ce urmează să fie lansat pe 22 septembrie.

facebook.com/zaxidfest

Am lăsat ce-i mai bun pe final, adică pitorescul Lviv, un oraş în continuă schimbare, cu un centru vechi rămas aproape intact după Al Doilea Război Mondial şi perioada sovietică. Construit după modelul vienez, cu un ring ce înconjoară centrul istoric şi, implicit, îl goleşte de trafic, Lviv e o experienţă în sine. De la restaurantele şi barurile care au fiecare propria poveste (într-unul trebuie să ştii o parolă ca să poți intra, iar în altul, nota de plată îţi e adusă pe un „eşafod” şi tăiată în două cu toporul), până la detaliile de artă stradală şi mini-trupe de adolescenţi care cântă „Nirvana” la colţ de stradă, oraşul galiţian e un model de dezvoltare, într-o ţară lovită de război în zona estică şi măcinată de o continuă tranziţie economică. Lviv e genul de loc pe care trebuie să mergi să-l vezi ca să crezi tot ce se spune despre el, iar, apoi, să te întorci de fiecare dată când ai ocazia. Iar anul viitor, pe final de vară, oraşul vine la pachet şi cu Zaxidfest2018.

Seara în Lviv / sutea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*