Puţin peste două săptămâni mai despart Clujul de majoratul primului său născut într-ale festivalurilor, TIFF, o nebunie care a început acum 18 ani, pe vremea în care puteai să-ţi parchezi Dacia în „Muzeului”, chiar lângă Obelisc, iar Sooters era încă un hotspot al oraşului. Acum, festivalul a ajuns băiat mare (sau fată, cum vreţi voi), cu fraţi şi surori în marele „oraş al festivalurilor” şi pregăteşte încă o ediţie de zile mari, timp de 10 zile, începând cu 31 mai.
Cu un buget de 1,8 milioane de euro, dintre care undeva 45 la sută asigurat de către autorităţile locale, cu un staff ce numără peste 700 de persoane, cu tot cu voluntari, şi cu mai mult de 220 de filme, TIFF se pregăteşte să dea drumul la cea de-a 18-a sa ediţie. Afişul vine şi el din acelaşi film, cu 11 clujeni ce vor aniversa şi ei vârsta majoratului în această perioadă, iar spotul la fel, cu o atmosferă underground, berlineză şi cadre ce aduc (şi) a „Trainspotting”. Cu toate astea, Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, spune că, din punctul său de vedere, eforturile pentru organizarea ediţiei „aniversare” sunt la fel de mari ca şi cele depuse de fiecare dată, mai ales în ultimii ani.
„Ne simțim la fel de tineri și dornici să facem un festival foarte bun. Vom organiza şi o mare petrecere de majorat pentru toți clujenii care vor face 18 ani în timpul festivalului, cu prieteni, cu rude, cu invitaţi. Vrem să fim cât mai mult pe gustul generației tinere, să-i obișnuim să-i aducem la cinema, deși mulți sunt obișnuiți să vadă filme pe tabletă, pe telefon. Mulți dintre cei cu care am colaborat pentru afiş, deşi sunt tineri, sunt familiarizaţi cu festivalul, ceea ce spune multe despre interacţiunea generaţiei tinere cu filmul, mai ales în Cluj”, a spus Giurgiu.
Marele invitat la ediţia din acest an este Nicolas Cage, unul dintre cei mai importanţi actori ai Hollywood-ului anilor ’90 şi 2000, dar foarte solicitat şi astăzi, despre care Giurgiu spune că nu a fost tocmai dificil de convins să vină la Cluj. Singurele emoţii au fost legate de programul extrem de strâns al lui Cage. “Mă și mir că a găsit timp să vină la Cluj. Vom prezenta două filme („Faţă în Faţă”, respectiv „Mandy”, n.red), iar atât el, cât şi Michel Gondry vor susține master class-uri, ne-am dorit să fie foarte aproape de fani, de public, şi mă bucur că am găsit deschiderea asta. Faptul că Nicolas Cage a reuşit să ajungă a fost o surpriză, mai ales că, de câţiva ani, ne confruntăm cu un fenomen nou, datorită platformelor care produc conținut, gen Netflix sau Amazon, actorii au foarte mult de lucru, agenda e foarte plină. E greu să confirmi prezența cuiva. N-a fost greu de adus, a fost, mai degrabă, o surpriză că a găsit loc în agendă”, a spus Tudor Giurgiu.
Pe lângă secţiunile clasice (Supernova, Fără Limită, Umbre etc.), ediţia din acest an propune o categorie nouă, intitulată „Ora de Religie”, în cadrul căreia sunt prezentate nouă filme care pun religia în centrul poveşti, dar fără a lua o poziţie clară, în favoarea sau defavoarea credinţei. Ideea a plecat, după cum a povestit Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, după vizionarea filmului polonez „Clerul”, un mega-succes de casă în Polonia. „Vorbim de filme care abordează religia, credința, cu multiplele ei fețe, dar nu va fi o secțiune atât de contondentă, așa cum vă așteptați. Anul trecut, la Festivalul de Film de la Varșovia, am avut ocazia să văd „Clergy” (Clerul), un film care acuză abuzurile Bisericii Catolice de acolo, cu un record incredibil de încasări şi public în ultimii 30 de ani. TIFF e primul festival care aduce acest film. E de neratat! De aici, am început să caut filme care vorbesc despre religie şi am ajuns la nouă astfel de producţii. Încercăm să acoperim un fenomen în toată complexitatea lui. Veți regăsi în program inclusiv personaje atee care ajung la credință sau altele care, dimpotrivă, renunţă la ea”, a explicat Chirilov.
Acesta a făcut şi o serie de recomandări legate de filmele-şoc ale ediţiei, însă despre acestea vom scrie puţin înainte de festival, atunci când se va instaura şi celebra febră specifică.
Ediţia cu numărul 18 a TIFF se va desfăşura în perioada 31 mai – 9 iunie şi va fi deschisă, în Piaţa Unirii, de filmul „Parking”, semnat de Tudor Giurgiu, proiectat în premieră mondială. Biletele se vor găsi pe tiff.ro şi pe noua aplicaţie de mobil a festivalului ce urmează să fie lansată în perioada următoare.
„Scurte” despre TIFF.18
Revine Cinema Arta. Una dintre locaţiile de tradiţie ale festivalului şi Clujului, Cinema Arta, îşi redeschide uşile pentru proiecţii, după o bună perioadă în care a fost închisă din motive de retrocedare şi renovare. În schimb, festivalul a pierdut, cel puţin pentru moment, Cercul Militar, superba sală de deasupra Cinema Victoria fiind închisă pentru renovare, ceea ce era, oarecum, normal. Fanii festivalului vor avea parte de o nouă locaţie „open air” ce va fi amenajată în parcul de la Iulius Mall.
Focus. La TIFF.18, vom avea ocazia să explorăm trei şcoli de film în cadrul secţiunii Focus: Franţa, China şi…Albania. Ultima e o apariţie mai puţin obişnuită. „Am avut ideea pornind de la concertul pe care-l programăm, în mijlocul festivalului, cu fanfara din Tirana. E o ţară în care există mulţi cineaşti români care lucrează în zona de producţie şi post-producţie, va fi un mini-focus, dar unde veţi avea ocazia să descoperiţi câteva titluri interesante”, a spus Chirilov.
Uzina Filmelor de Amator. Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), cunoscut şi sub numele de „Hollywoodul Pitic” sau „Buftea de Cluj”, intră pe harta festivalului şi va găzdui „Uzina Filmelor de Amatori”, într-un concept creat de Michel Gondry, laureat cu Oscar pentru „Cel mai bun scenariu original” (Eternal Sunshine of the Spotless Mind). Timp de trei ore, publicul are la dispoziţie toate cele necesare, de la decoruri de film, până la studio de montaj, pentru a-şi face propriul film, pe care îl poate lua şi acasă. Zona va fi deschisă până la finalul lunii iulie.
InfiniTIFF. Pentru al treilea an consecutiv, TIFF aduce în faţa publicului experienţa InfiniTIFF, de această dată la un nivel superior. Zona de VR se mută la Casa de Cultură a Studenţilor, în perioada 1-8 iunie, iar în program va apărea “infiniTIFF Summit”, un eveniment de networking disciplinar, la care va paricipat şi Peter Horth, specialist în efecte vizuale, şi unul dintre colaboratorii importanţi ai lui Lars von Trier.
foto: TIFF (Pagina oficială)