
Geoffrey Rush este un personaj în viața reală, așa cum e și pe scenă sau pe ecrane, fie el mici sau mari. Unul dintre cei mai mari actori ajunși pe pământ clujean, omul, în vârstă de 71 de ani, a susținut un masterclass intens, condimentat cu povești despre începuturile sale în cinema, despre felul în care anxietatea l-a retras și, apoi, propulsat până într-unul dintre marile sale roluri și, bineînțeles, despre revenirea lui Hector Barbossa printre noi, într-un fel sau altul.
Moderată de Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, întâlnirea de la hotelul Radisson Blu a fost nu doar un masterclass, ci o poveste în sine. Geoffrey Rush a intrat relaxat în sală, îmbrăcat cu o cămașă imprimată cu diferite tipuri de biscuiți “clasici australieni”, iar, apoi, văzând tricoul cu Duffy Duck purtat de Chirilov, și-a adus aminte de una dintre ideile care întruchipează, în opinia sa, cel mai bine specia umană.
“Daffy Duck e unul dintre eroii mei, dacă nu chiar eroul copilăriei. Am copilărit cu desenele lui Chuck Jones, ilustratorul și creatorul Warner Bros, și mi-a rămas în minte un citat din el, care cred că descrie cel mai bine cine suntem noi cu adevărat, ca oameni: Bugs Bunny reprezintă tot ce ne-am dori să fim, dar Duffy Duck este cine suntem cu adevărat”, a spus actorul venit în Transilvania încă de acum patru zile, timp în care a vizitat mai multe zone ale regiunii, inclusiv Salina Turda, cu tot cu al ei lift care a rămas, definitiv, în mintea actorului. “Mi-aș dori așa ceva și la hotel”, a glumit el.
Extrem de binedispus, volubil și dornic să împărtășească experiențe și sfaturi, Geoffrey Rush și-a adus aminte despre unul dintre momentele de cotitură ale carierei sale. La începutul anilor ’90, a decis să ia o pauză de la teatru din cauza anxietății care-l lovise din plin. “Era anul 1992 și aveam reprezentanții în toată țara, eram la capătul puterilor. Fiica mea tocmai se născuse și simțeam cum anxietatea preia controlul. M-am lovit de un zid, aveam o anxietate mare. Am stat pe bară 2-3 ani, iar când am citit scenariul pentru Shine, am văzut extremul personajului, confruntarea sa cu propria sănătate mintală. Din fericire, am avut trei ani de pregătire, am avut la dispoziție toate interviurile cu David (Helfgott, pianistul interpretat de Rush în Shine – n.red) pe casetă și mi-am zis că pattern-ul vocal e primul lucru pe care trebuie să reușesc să-l transmit. Apoi, au venit și banii pentru producția filmului, tocmai din Danemarca. Cineva mă văzuse în rolul lui Horațiu din Hamlet și-i plăcuse”, a spus actorul australian.
Prestația sa din Shine i-a adus un premiu Oscar, în 1996, pentru cel mai bun actor în rol principal și l-a propulsat pe Rush în mainstreamul global, după cum mărturisește chiar el. “Am venit, la un moment dat, pentru o întâlnire cu presa, la New York, la un restaurant foarte pretențios. Fumam mult, pe vremea aceea, și am ieșit afară să fumez o țigară când cineva m-a recunoscut. Mi-am zis că trebuie să continui să fac asta, să vin în America, să fac filme”, a spus actorul, unul din cei 24 din toată lumea care dețin Tripla Coroană a Actoriei (The Triple Crown of Acting), fiind laureat cu Oscar pentru rol principal pentru film artistic (Shine), Emmy pentru film de televiziune pentru rolul din The Life and Death of Peter Sellers și cu premiul Tony pentru teatru, ultimul pentru rolul din Regele Moare, piesa lui Eugen Ionescu.
LEGO-ul de lângă Oscar
Pe lângă cele trei, Rush a mărturisit că a mai așezat unul, puțin cunoscut, și cu o poveste aparte. “În 2012, am primit premiul pentru Personalitatea Australiană a Anului și, așa cum se face, am pornit într-un turneu prin țară alături de celelalte persoane laureate, printre care și Marita Cheng, o fată de 22 de ani absolut sclipitoare. Era deja un inginer de robotică extrem de bine cotat și le învăța pe tinerele din Australia să construiască roboți, absolut uluitor! Ei bine, la despărțire, Marita Cheng mi-a făcut cadou o figurină LEGO reprezentându-l pe Hector Barbossa, din doar două piese. L-am așezat lângă trofeele câștigate”, a spus Geoffrey Rush mărturisind, totodată, că sâmbetele sunt grele din cauza multitudinii de statuete și cupe câștigate pe parcursul carierei care trebuie șterse de praf în mod constant. S-a râs.
Revine Hector Barbossa din morți?
Evident, pentru multă lume, chipul lui Geoffrey Rush se confundă cu cel al pretențiosului și complicatului pirat și căpitan de Black Pearl, Hector Barbossa, inamicul sau “frenemy-ul” lui Jack Sparrow (Johnny Depp), din Pirates of the Caribeean. Și pentru că ultima producție a francizei nu i-a lăsat prea multe de ales lui Barbossa, iar soarta-i pare pecetluită, Geoffrey Rush a comentat și o posibilă revenire în franciza evaluată la peste 4,5 milioane de dolari.
“Am avut o discuție cu Jerry Bruckheimer (producătorul francizei – n.red) și i-am zis că poate revin ca fantomă, precum tatăl lui Hamlet. Două săptămâni de filmare, un cec gras de încasat, mi se pare rețeta perfecta”, a spus Rush. Actorul australian a redevenit serios când a vorbit, în schimb, despre pregătirea fizică riguroasă pe care a trebuit să o îndure pentru rolul lui Barbossa, însă nu pentru că era obligat, ci pentru că și-a dorit el să manevreze sabia așa cum o făceau dublurile și figuranții. “Am învățat că lupta cu sabia e ca un dialog și contează mai mult să respingi decât să ataci”.
Geoffrey Rush va fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră, în cadrul Galei de Închidere a TIFF, de sâmbătă, iar vineri, de la 19:00, s-a întâlnit cu publicul în cadrul proiecției sold-out a filmului Shine. A fost, de altfel, pentru prima dată după șapte ani când actorul s-a revăzut în rolul care i-a schimbat viața.
Alin ȘUTEA