Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine pentru cea mai lungă ediție a istoriei sale, între 14 și 24 iunie, și propune o selecție de aproape 200 de filme, 196 mai exact, dintre care 169 de lung metraj, selecționate de echipa condusă de directorul artistic, Mihai Chirilov. Printre titlurile must see din acest an se numără Kinds of Kindness (r. Yorgos Lanthimos) și 3 kilometri până la sfârșitul lumii (r. Emanuel Pârvu), ambele venite direct din competiția oficială a festivalului de la Cannes, care se desfășoară chiar în aceste zile.
TIFF propune și o serie de cineconcerte, unele desfășurate în premieră în Florești, dar și o invitație la castel, pe domeniul Banffy, dar la Răscruci, la nou restauratul edificiu al familiei nobiliare transilvănene. Garden Party la Castel e un eveniment care îmbină filmul cu muzica, anunță organizatorii, și se va desfășura marți, 18 iunie, după ora 18:00.
La capitolul frumuseți ascunse, ediția din acest an sună extrem de promițător, iar dintre cele enumerate de Mihai Chirilov am selectat filmul lui Dan Curean, un documentar pornit de la câteva role de film găsite de regizor în mansarda unei case vechi din centrul Clujului. Autorul pleacă, de acolo, pe urmele personajelor care apar pe imaginile găsite pe acele role, vechi de aproape 100 de ani și, mai departe, într-o călătorie în istoria Clujului.
„Filmele Competiției Oficiale sunt, în marea lor majoritate, despre personaje atipice, nonconformiste, despre reacții la presiunile sociale și nevoia de conexiune, afirmare sau independență – drame intimiste, comedii absurde, melodrame neconvenționale sau cronici de familie de calibre diferite, cu o ușoară predilecție pentru povești cu și despre tineri aflați în momente de răscruce„, a spus Mihai Chirilov.
Printre filmele selecționate în competiția oficială se numără Punct de trecere (Toll), un film despre o mamă a cărei dragoste pentru fiul ei este atât de mare încât va face orice pentru a strânge bani să-l trimită într-o tabără de „vindecare” a homosexualității sau Bătrânul burlac (The Old Bachelor, r. Oktay Baraheni), o dramă camerală de familie de proporții shakespeariene, unde cauza problemelor este aceeași lume patriarhală (de data asta, e vorba despre Iran) care nu știe cum sau nu vrea să funcționeze altfel, au anunțat organizatorii. Ultimul este un film de peste trei ore despre care Chirilov a garantat că va ține spectatorul lipit de scaun în fiecare secundă. Deci, de văzut și recomandat mai departe. Totul despre filmele din competiția oficială, AICI.
Dintre secțiunile speciale din acest an se distinge Focus Japonia, un proiect la care Tudor Giurgiu a mărturisit că s-a lucrat peste un an de zile, în cadrul căreia se vor proiecta inclusiv o serie de filme clasice ale cinemaului nipon, printre care și Tokyo Story (1953). În plus, pentru că ediția din acest an coincide și cu debutul EURO 2024, a apărut o nouă categorie numită Game ON în care se vor proiecta mai multe filme care au ca subiect sportul și poveștile din jurul său, un domeniu destul de puțin explorat, de altfel, în cinematografia românească. Printre filmele propuse se numără și documentarul produs de surorile Serena și Venus Williams despre Cupa Mondială neoficială de fotbal feminin, din 1971, prima din istorie, Copa 71, dar și Nasty, documentarul realizat de Tudor Giurgiu despre cariera lui Ilie Năstase.
Despre invitații speciali din acest an nu se știe prea multe, doar că se negociază cu câteva nume importante, însă confirmările se lasă așteptate. În schimb, la capitolul confirmări trecem noul festival propus pentru această toamnă, intitulat MiniTIFF, dedicat copiilor și adolescenților. „Până acum am avut EducaTIFF, această zonă din festival prin care am încercat să-i apropiem pe copii de lumea filmului și proiecții și diferite activități, iar de la toamnă ne-am propus să trecem la un alt nivel și să lansăm un festival dedicat copiilor și adolescenților. Pe lângă proiecții de film vom avea diferite ateliere de specialitate, plus eveniment conexe”, a explicat Tudor Giurgiu. Tot la capitolul noutăți se numără revenirea în scenă a TIFF Chișinău, ediția din acest an din capitala Republicii Moldova urmând să se desfășoare între 28 și 30 iunie.
Până atunci, mai avem mai puțin de o lună până la cel mai lung TIFF din istorie, o ediție de 11 zile, între 14 și 24 iunie. Biletele se găsesc deja pe tiff.eventbook.ro.
Geoffrey Rush, îndrăgostit de TIFF și Cluj
Marele actor australian, Geoffrey Rush, invitatul special al ediției de anul trecut al festivalului a avut toate șansele să facă parte din juriul din acest an, după cum a dezvăluit Tudor Giurgiu, însă planul s-a destrămat în ultima clipă. Giurgiu a dezvăluit că starul din Pirații din Caraibe a fost atât de încântat de festival și de oraș, încât s-a oferit de bună voie să revină la Cluj pentru a „da o mână de ajutor” la ediția din acest an. „Geoffrey Rush și-a dorit foarte mult să revină, a fost foarte impresionat de Cluj și de festival. Ne-a contactat și ne-a întrebat cu ce ne poate ajuta în acest an, ne-a spus că-și dorește să revină, așa că l-am invitat să facă parte din juriu, dar nu am reușit să ne sincronizăm, din păcate”, a spus Giurgiu. Anul trecut, Geoffrey Rush a fost distins cu premiul pentru întreaga carieră.