Templates by BIGtheme NET

Patru idei schimbătoare de Cluj în cursa pentru TEDxEroilor Award. Tu ce ai alege?

Curieri rapizi şi fără nervi, pe bicicletă, trec în viteză pe lângă un frigider urban, unde clujenii risipitori duc alimentele rămase după ce şi-au umplut trei coşuri de cumpărături la Auchan, înainte de 1 mai. În acelaşi timp, undeva mai încolo, copiii sunt învăţaţi despre beneficiile interacţiunii cu prietenii lor căţei şi despre cum această legătură poate să vindece adevărate fobii. Iar toate astea se întâmplă la mică distanţă de Piaţa Unirii, acolo unde nevăzătorii Clujului pot să citească istoria locului în Braille.

Cele de mai sus pot şi vor deveni realitate, însă, până la acest ultim pas, ele concurează pentru TEDxEroilor Award, un premiu în valoare de 4000 de euro care va fi acordat proiectului ce poate aduce cele mai multe beneficii comunităţii.

Feel your city

Proiectul „Feel your city” este strâns legat de echipa care se ocupă de „Ghibstock”, formată în mare parte din liceeni, şi are o componentă socială imensă. Mai exact, e vorba despre maparea în braille a unor obiective turistice ale oraşului, cu Piaţa Unirii drept proiect pilot, astfel încât cei peste 2000 de nevăzători care locuiesc, oficial, în oraş, plus turiştii cu deficienţe de vedere să afle informaţiile pe care şi le doresc.

„Proiectul dorește implementarea unui sistem de accesibilizare a turismului pentru persoanele cu deficiențe de vedere, constând în: achiziționarea și amplasarea în spațiul public de machete tridimensionale însoțite de descriere în Braille pe care persoanele nevăzătoare le pot simți și, astfel, pot înțelege detaliile construcției; monumentele vor avea încorporat un sistem audio-guide. De asemenea, proiectul cuprinde amplasarea de plăci de plexiglas transparente reprezentând skyline-ul Cluj-Napoca și podurile de pe Someș, cu explicații aferente”, arată ei în prezentarea programului lor.

 Food Waste Combat

 Soţ şi soţie împing de zor două cărucioare pline „cu vârf” pe aleile de la Auchan. Transpirat şi fără vlagă, stâlpul familiei îi spune jumătăţii lui, cumva căutând o scăpare: „Stai liniştită, draga mea, mergem şi la Kaufland!”. E o scenă ce se repetă an de an, înmulţită cu mii şi sute de mii de cazuri, mai ales în preajma sărbătorilor sau vacanţelor din ce în ce mai prelungite. Bunăoară, multe dintre alimentele din coşuri ajung, până la urmă, direct la groapa de gunoi (şi nu a istoriei). Tocmai pentru asta, cei de la Food Waste Combat au gândit un program de conştientizare a risipei alimentare ce se adresează atât jucătorilor din HoReCa, cât şi autorităţilor locale.

Paşii pe care cei la JCI Cluj, iniţiatorii proiectului, vor să-i urmeze pornesc de la demararea unor campanii de conştientizare în şcoli, până la o reţea de distribuit surplusul de alimente în supermarketuri şi amplasarea unor frigidere comunitare în cartiere. Astfel, cei doi soţi din povestea de mai sus vor putea liniştiţi să împartă cele două kile de prăjituri, pe care oricum nu puteau să le mai înfulece, cu oamenii care nu-și pot asigura nici măcar o masă pe zi.

Children love animals

Un prieten îmi spunea că fiecare om ar trebui să aibă un câine. Mă rog, cel puţin un câine. Aici devin subiectiv şi aş putea să vă spun motive şi motive pentru care prezenţa animalului alături de voi vă poate face viaţa mai frumoasă şi scoate din depresii. Nu o să fac asta, ci o să vă spun câteva detalii despre un proiect ce se numeşte „Children love animals”, dezvoltat de Asociaţia „Dog Assist”. Totul a pornit şi de la numărul tot mai ridicat de cazuri de abuz de animale şi abandon. Apoi, există, în continuare, momente de fobie şi anxietate în relaţia copil-căţel. Tocmai de aceea, cei de la „Dog Assist” îşi propun să deruleze un program în şcoli, dedicat ciclului primar, prin care copiii să fie învăţaţi să relaţioneze cu animalele, să le înveţe nevoile şi să le respecte viaţa ca şi cum ar fi cea a unui om. Totul se va derula în compania unor căţei special antrenaţi şi va dura aproximativ trei luni. În acest timp, cei de la „Dog Assist” îşi propun, printre altele, formarea a 20 de cadre didactice care, folosind un ghid special elaborat, să poată preda mai departe elevilor.

Eastride

 Aici totul devine pe cât de simplu, pe atât de practic şi revoluţionar: curieri pe bicicletă sau scuter care livrează produsele uşoare, dar şi catering, în zona urbană, dintr-un colţ în altul. Ar fi o alternativă excelentă la clasicele firme de curierat care ajung la destinaţie după cinci zile sau, în alte cazuri, nu găsesc în depozite produsul tău, aruncat într-un colţ alături de Playstationul pe care trebuia să-l primeacă micul Mihăiţă de Crăciun. Şi deja e maiL.

Pe de altă parte, totul ar fi rapid, ar ajuta, pe termen lung, chiar şi la decongestionarea traficului şi, cel mai probabil, am avea de a face cu nişte oameni zâmbitori, spre deosebire de cei care au acum la fel de multă fericire în ochi, precum Anne Boleyn pe tăietor.

Aşadar, patru proiecte pentru comunitate, un singur câştigător al TEDxEroilor Award. Evenimentele încep azi, de la ora 17:00, cu primele sesiuni, şi continuă mâine de dimineaţă (10:30), la Casa de Cultură a Studenţilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*