DOCUMENT Cum controlau cei de la CFR fotbalul de la mijlocul anilor 2000: „Suntem toată ziua la televizor, prin toate ziarele…ei nu sunt nicăieri decât aicea în Cluj”

stadioncfr

Dosarul instrumentat de procurorii DIICOT, în care Arpad Paszkany, Iuliu Mureşan şi alţi oficiali ai CFR Cluj sunt acuzaţi că ar fi delapidat clubul cu peste nouă milioane de euro, a readus la lumină, oarecum întâmplător, războiul de la mijlocul anilor 2000.

Atunci, cei de la CFR erau în plină ascensiune, iar în drumul lor trebuiau să strivească cel mai mare obstacol, „U” Cluj. Faptele care se discutau prin redacţii atunci, dar nu puteau fi scrise din simplul motiv că nimeni nu şi le asuma, au fost spuse acum câteva zile, la zece ani distanţă, de Marcel Popescu, impresar şi fost colaborator al „vişiniilor”.

„…Practică însemnând că viaţa CFR-ului înseamnă moartea Universităţii Cluj. Concret, era un meci la Caracal, preşedinte la Craiova era George Ilinca, iar executiv era Jean Niţulescu. Dacă vor, şi am încredere în integritatea lor, vor recunoaşte. Jucau cu U Cluj şi mie mi s-a cerut să merg să dau bani, 10.000, Craiovei, ca să o bată pe U Cluj. Am spus: cum puteţi să faceţi aşa ceva? De ce trebuie să dispară U Cluj? În acel moment am intrat într-un conflict”, spunea Popescu.

Omul încurcă puţin lucrurile, voit sau nu, şi nu face referire directă la meciul FC Caracal – „U” Cluj 4-0, înfrângere care a zdruncinat serios structura Universităţii în acel moment şi s-a lăsat cu excluderi din lot şi mare scandal.

Ceea ce s-a întâmplat în Oltenia era, însă, doar o continuare a practicilor începute în primele luni ale anului. În returul campionatului precedent, 2005-2006, „U” forţa promovarea, pentru ca să o rateze în utlimele etape, în urma unor egaluri „albe” cu cei de la Corvinul Hunedoara şi Industria Sârmei Câmpia Turzii. S-a vorbit atunci că ambele echipe, la fel ca şi alte adversare din serie, au fost serios motivate financiar de gruparea rivală din oraş.

„Poveşti!”, ar spune mulţi. Sau, clasicul, „sunteţi invidioşi pe performanţele CFR-ului”. Nici una, nici alta. Iar ca să vă convingeţi de influenţa pe care oamenii din Gruia o aveau în oraş, iar apoi în restul fotbalului, vă ataşez un document, o interceptare din celebrul dosar „Gazeta”, în care Iuliu Mureşan îi cere directorului „Gazeta de Cluj” şi „Bună Ziua, Ardeal”, să facă presiuni pe consilierii locali care urmau, a doua zi, să decidă alocările pentru sport. O frază mi-a rămas îm minte: „Suntem toată ziua la televizor, prin toate ziarele…ei nu sunt nicăieri decât aicea în Cluj că sunt câţiva care ne…<<susţin>>”.

 

IMG_04611interceptare 12

Ideea e că în rândul fanilor ceferişti sau a celor din categoria „eu nu mă pricep la fotbal, dar…” s-a instalat o stare de negare totală. Iar senzaţia asta a fost cultivată, de-a lungul timpului, prin diferite canale media, astfel că majoritatea dintre ei n-ar accepta adevărul nici dacă ar veni cu o carte la pachet. Nu mă aştept ca stenograma de mai sus să schimbe starea asta de fapt. Ceea ce vreau să transmit e că, până la urmă, nu eram toţi nebuni, cei care vorbeam despre lucrurile astea, prin 2006.

 

9 comments

 1. Si….care e problema? O echipa era in A, alta in B, deci, de ce aveati nevoie nuliversitarilor de tot atatia bani? Unde-i nedreptatea, sifonari de taxe si impozite care sunteti?!

  • Eu am abordat doar modul de operare, şi nu alocarea fondurilor de către CL.

   • Observ ca din frustrare si invidie nu va mai scoate nimeni. E alegerea voastra sa va traiti asa viata, nimic de comentat. Cand o sa faceti curatenie intre penalii din galerie, cand o sa va detasati politic de partidele care va intretin de zeci de ani si cand o sa apreciati performantele CFR-ului la adevarata si justa lor valoare mai povestim. Pana atunci, numai de bine!

  • mUmU dragule…..nedreptatea e ca….noi nu aveam nevoie de bani pt fotbal……vroiam mai multi bani sa putem s-o platim pe mata……ca…..***** dracului a marit tariful

 2. Caca-teFericitulepetinefaraRusine

  Ba tu ori esti prost , ori esti prost … cert ca ai doua optiuni … treaba e ca sobolingotauru ala de idol al tau a incercat sa-si injoseasca rivalii prin orice fel de mijloace … asta e doar o felie de mostra oficiala … o sa va duceti de rapa … exact cum ati aparut … din nimic … in curand acolo veti fi … unde va e locul … adica niciunde pe intelesul tau de **** *****a !

 3. Cei din Gruia au avut nevoie de public pe stadion, iar numarul clujenilor pasionati de fotbal era limitat. Au crezut ca daca raman singuri in oras, vor atrage tot publicul la ei pe stadion. Au realizat tarziu ca efectul a fost contrar: au strans suporterii in jurul Universitatii si au revitalizat miscarea „U”-ista.
  Oricum perioada in care CFR arunca cu bani in adversarii Universitatii, a trecut de mult.

 4. Haloooo, ce vorbim sub anonimat ! E total ilegal ce cerea Iuliu M , este vorba de cfr ecomax srl club PRIVAT si un club care era blocat sub comanda politica si la care primaria era actionar majoritar.

 5. Au facut lobby ca echipa lor sa aiba alocati banii ce i se cuvin pentru performantele sportive si promovarea clujului prin expunere media. Nu au facut lobby pentru desfiintarea Universitatile.

 6. Calin Murasan

  U a intrat in acel campionat, dar, nu a rezistat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*