Week-end la Castel vine cu filme și petreceri memorabile, la TIFF.18

CoinCoin și extratereștrii

Povești trăsnite, personaje bizare, o proiecție-maraton și invitați speciali vor poposi pe 1 și 2 iunie la Bonțida, în Weekend la Castel. Ca în fiecare an, concertele organizate la Cluj vor face deliciul iubitorilor de muzică prezenți la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, iar proiecțiile în aer liber și petrecerile vibrante vor anima împrejurimile Castelului Bánffy în primul weekend de festival. Ediția din acest an a TIFF se va desfășura între 31 mai și 9 iunie.

CoinCoin & The Extra-Humans, r. Bruno Dumont

Sâmbătă, 1 iunie, ora 21:45, CastelulBánffy din Bonțida

Fanii ștrengarului Quinquin își amintesc, cu siguranță, de grozăviile petrecute în micul orășel din nordul Franței și de anchetele caraghiosului comandant Van der Weyden.După succesul seriei Micuțul Quinquin (P’tit Quinquin), prezentată la TIFF 2015 după lansarea oficială la Cannes, regizorul Bruno Dumont creează un arc peste timp și readuce pe marele ecran persoanejele ciudate care au uluit publicul în comedia polițistă adesea comparată de critici cu Twin Peaks.

În sequelul CoinCoin & The Extra-Humans/CoinCoin și extratereștrii, Quinquin nu mai e un copil. Ajuns deja la vârsta adolescenței, el își spune acum CoinCoin și își petrece timpul cu prietenul său din copilărie, care-l însoțește uneori la mitingurile Partidului Naționalist. Lucrurile nu s-au schimbat major în micul orășel, până când o nouă provocare îi pune în alertă pe comandantul Van der Weyden (Bernard Pruvost) și pe ajutorul său, Carpentier. O iminentă invazie extraterestră va deveni obiectul anchetelor comice din rândul comunității care se pregătește acum de sfârșitul lumii.

După proiecția-maraton, împrejurimile Castelului vor deveni locul de întâlnire al creaturilor nopții la Full Moon Party. Pentru al doilea an la TIFF, echipa Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină va da startul unei petreceri, la care publicul va fi invitat să danseze până în zorii zilei.

Proiecția The Bra, în prezența regizorului Veit Helmer și a actriței Maia Morgenstern

Duminică, 2 iunie, ora 21:45, Castelul Bánffy din Bonțida

THE BRA – feature film by Veit Helmer

Duminică seară, în decorul enigmatic al Castelului, cinefilii îl vor întâlni pentru prima dată la Cluj pe multi-premiatul regizor, scenarist și producător Veit Helmer, invitat special al ediției. Alături de îndrăgita actriță Maia Morgenstern, parte din distribuția noului său film, cineastul german va fi prezent la proiecția comediei mute cu accente absurde The Bra/Sutienul. Filmată în satele pitorești din Azerbaijan, aventura inocentă a mecanicului pornit în căutarea sufletului pereche, cucerit iremediabil de un sutien agățat de locomotiva pe care o conduce, este de-a dreptul irezistibilă. În povestea reimaginată a Cenușăresei, prințul ajuns aproape de vârsta pensionării (interpretat de Miki Manojlovic) străbate împrejurimile în lung și-n lat pentru a o găsi pe minunata posesoare a delicatului articol vestimentar.

The Goddess – Cine-concert Gary Lucas

Un cine-concert de senzație îl readuce pe legendarul chitarist Gary Lucas în România, după succesul înregistrat în 2010 la TIFF, când artistul american a acompaniat live proiecția filmului Dracula (1931, R. George Melford). Gary Lucas revine la Cluj cu o serie de compoziții unice inspirate de clasicul mut The Goddess/Zeița. Filmul regizat de Wu Yonggang, cu Ruan Lingyu în rol principal, a stârnit valuri de admirație încă de la momentul lansării, în 1934, fiind considerat astăzi unul dintre cele mai populare titluri din Epoca de Aur a cinematografiei chineze. Protagonista poveștii considerată extrem de curajoasă pentru acea perioadă este o tânără mamă singură, nevoită să se prostitueze pentru a susține financiar educația fiului său.

,,Vrăjitoriile din chitara lui Lucas nu își exprimă niciodată virtuozitatea doar de dragul de a o face. Muzica lui reușește să ne facă să apreciem și mai mult această poveste despre soarta decadentă a unei femei.’’, sublinia Richard Ponton, editorul Cineaste Magazin, imediat după premiera show-ului.

În realizarea compozițiilor unice care vor acompania proiecția filmului, Gary Lucas și-a folosit vastele cunoștințe despre muzica pop a Shanghaiului anilor 30’, reușind să recreeze atmosfera epocii și să redea încărcătura emoțională a acestei impresionante povești.

Cine-concertul este parte din Focus China la TIFF.18, secțiune realizată cu sprijinul SHANGHAI International Film Festival, Belt and Road Film Festival Alliance și Ambasada Republicii Chineze în România.

The Kabatronics: Fanfara Tirana meets TransGlobal Underground

Luni, 3 iunie, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților

Două trupe speciale pe scena muzicală, britanicii eclectici de la TransGlobal Underground și maeștrii brass ai Fanfarei  Tirana din Albania, s-au unit în 2013 pentru a crea un proiect transfrontalier și transcultural unic. Rezultatul a fost apariția unui nou univers muzical pe care publicul TIFF va avea ocazia să-l exploreze la cea de-a 18-a ediție a festivalului, în cadrul Focus Albania. Ritmurile kaba specifice zonei de sud a Albaniei se împletesc cu influențele reggae, tobele cu muzica electronică și cu sunete de sitar, toate creând un rezultat hipnotizant – muzică fără frontiere, dincolo de barierele ideologice.

,,O călătorie magică pe un covor zburător, între Londra și Tirana’’, descria revista Rolling Stone primul album The Kabatronics.  Cele două trupe au cântat în întreaga lume în cele mai mari festivaluri și evenimente, de la piețele din Shanghai în Budapesta, de la festivaluri în India până la cele mai importante evenimente muzicale din toată Europa. În cei 5 ani de proiect, au fost nominalizați și au câștigat importante premii din industria muzicală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*