
Indiferent de subiectele care fac agenda publică a Clujului în luna mai, două lucruri sunt, deja, tradiționale: primăvara neîmblânzită și pregătirile pentru TIFF. Și pentru că weather.com acaparează, mai nou, cam tot ce e legat de primul subiect, ne concentrăm pe ceea e cu adevărat relevant și foarte la îndemână, cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, ajuns oarecum la vârsta masteratului. TIFF revine în perioada clasică, de data aceasta între 9 și 18 iunie, și propune 200 de filme în mai multe spații de proiecție, câteva producții-șoc, așa cum ne-a obișnuit, dar și un invitat cu totul special, actorul australian Geoffrey Rush, laureat cu premiul Oscar pentru Shine, în 1997 și cunoscut publicului mai tânăr pentru rolul căpitanului Hector Barbossa, în Pirates of the Caribbean sau cel al logopedului personal al Regelui George al VI-lea al Marii Britanii, Lionel Logue.
Dar să începem cu începutul: spotul oficial al TIFF 2023.
“Spotul este despre o dublă iubire, pentru persoana de lângă tine și pentru cinema. E un soi de comedie romantică SF, despre această afecțiune benignă, iubirea pentru film și pentru o altă persoană. Sunt atâtea povești de viață care se leagă, oameni care s-au cunoscut la TIFF, alții care s-au căsătorit după ce s-au cunoscut la TIFF și am vrut să surprindem această dragoste”, a spus Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.
Ediția din acest an propune 200 de filme, din care 18 de scurtmetraj și aduce producții din diferite colțuri ale lumii, cele din Nicaragua și Costa Rica reprezentând o premieră chiar și pentru un festival eclectic și cosmopolit așa cum e TIFF. Cea mai așteptată apariție dintre toate va fi, cel mai probabil, sosirea lui Geoffrey Rush, unul dintre puținii actori din lume distins cu cele trei mari premii ale industriei americane de teatru și film: Oscar, Emmy și Tony, ultimul pentru rolul din Regele Moare, de Eugen Ionescu.
În ceea ce privește competiția oficială pentru Trofeul Transilvania, aceasta reunește 10 debuturi din cele 12 filme înscrise pe listă, însă nici o producție românească, o premieră a ultimilor ani. “10 din 12 filme din competiție sunt debuturi. Există cineaști care lucrează cu foarte puține mijloace, dar idei foarte puternice. E dificil în condițiile actuale să eviți filmele care vorbesc cu teme sociale fierbinți, dar la TIFF nu ne interesează neaparat să facem propagandă pentru diferite cauze, ci să găsim acest echilibru, o zonă gri, fără să cădem în extreme. Avem foarte multe comedii negre, absurde, a căror miză e în altă parte. E un an în care filmul românesc lipsește, dar avem, în premieră, un film din Moldova, Carbon, de Ion Borș, o farsă istorică. E unul dintre candidații la premiul publicului”, a explicat Mihai Chirilov.
Acesta a nominalizat Hit (Banger, foto) la titlul de bomba ediției, un film de Adam Sedlák (revine la TIFF după Domestique), filmat în întregime cu un iPhone 12 Pro Max. “Un veritabil Trainspotting pentru generația Z”, l-au descris organizatorii. Punem pe listă, așadar.

Un alt film care va face casa plină în Piața Unirii se anunță a fi Nasty, filmul lui Tudor Giurgiu despre cariera lui Ilie Năstase, programat pe 16 iunie, și la care vor asista o mulțime de invitați de marcă, după cum a spus președintele festivalului. Printre ei s-ar putea număra și Jimmy Connors, partenerul de dublu al lui Năstase. În 2023 se împlinesc 50 de ani de când cel poreclit Nasty a fost primul jucător din lume care a ocupat prima poziție în clasamentul ATP.
Tot la capitolul invitați speciali trebuie trecut și actorul englez Timothy Spall care va fi prezent în Piața Unirii împreună cu alți membri ai echipei filmului Northern Comfort, cel care va deschide festivalul, vineri, 9 iunie. Spall este cunoscut pentru rolurile sale din filme precum Vanilla Sky, seria Harry Potter sau Ultimul Samurai.
Așadar, ediția din acest an a TIFF va avea loc între 9 și 18 iunie, iar abonamentele au fost deja puse în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/.
Noi spații de proiecție
Pe lângă locațiile tradiționale, ediția din acest an a TIFF propune câteva zone noi de savurare a producțiilor cinematografice și nu numai. Unul dintre ele este Parcul Etnografic Romulus Vuia aka Muzeul Satului, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dar și strada Mihail Kogălniceanu care, cu această ocazie, va sărbători și proaspăta inaugurare. Tot pe Kogălniceanu, organizatorii pregătesc câteva zone cu activități speciale pentru familii, inclusiv un balon gonflabil care se va transforma într-un veritabil cinema pentru cei mici.
Fără filme din Ucraina
Sau Rusia. Dacă anul trecut festivalul a avut o direcție clară și asumată în sprijinul Ucrainei în conflictul ei cu rusia, în acest an producțiile din țara vecină lipsesc și din motive obiective. “A fost un an în care mulți cineaști din spațiul ucrainean au prezentat proiecte câștigătoare care sunt în producție, am văzut câteva filme din Ucraina sau filme care vorbesc despre ce se întâmplă acolo, însă procesul e îndelungat, așa că va trebui să mai așteptăm câțiva ani până când să le vedem. Cinematograful are propria inerție”, a explicat Mihai Chirilov.