Templates by BIGtheme NET

Dor de festival? La 500 de kilometri, în nord, vă aşteaptă Dark Tranquility, Enter Shikari şi Breaking Benjamin

Festivalul adună, în fiecare an, aproximativ 75.000 de oameni în cele trei zile.

Până acum 14 ani, clujeanul de rând era expert în istorie medievală şi antică pentru a explica de ce românii au fost primii în Ardeal. Acum, e specialist în festivaluri. Iar pentru că orice expertiză trebuie „antrenată”, în aşa fel încât fiecare părereolog să aibă un discurs argumentat, sutea.ro vă recomandă să testaţi cât mai multe evenimente de gen. Spre exemplu, între 18 și 20 august, la doar 500 de km distanţă de Cluj, lângă senzaţionalul Lviv (Ucraina), se desfăşoară un festival de rock şi metal, Zaxidfest, cu Enter Shikari, Dark Tranquility, Pain sau Breaking Benjamin printre headlineri. Curioşi?

Zaxidfest e un festival al naturii, prin simplul fapt că are loc în mijlocul unei păduri, pe malul a două lacuri, iar în fiecare an atrage între 60 şi 75.000 de oameni, în cele trei zile. Pe lângă asta, Zaxidfest se desfăşoară lângă Lviv (cunoscut ca și Lvov, în limba rusă), capitala istorică a Galiţiei şi Lodomeriei, un oraş ce păstrează intact aerul imperial al finalului de secol XIX, dar care a ştiut să gestioneze şi un eveniment de talia EURO 2012. Legătura dintre cele două repere istorice e simplă: fondurile venite pentru organizarea „europeanului” de acum cinci ani au mers spre refacerrea totală a centrului istoric, extrem de întins, şi care arată azi ca o bijuterie. Dacă aruncaţi o privire pe sora din nord a celebrului cluj.travel, adică pe lviv.travel, veţi putea lua pas cu pas atracţiile oraşului galiţian.

O străduţă tipică din Lviv / foto coworker.com

Revenind la Zaxidfest, festivalul are loc lângă un mic sătuc, Rodatychi, aproape de graniţia cu Polonia, iar preţul unui bilet pentru cele trei zile e de 38 de euro şi poate fi achiziţionat de AICI. În acest an, organizatorii au mărit considerabil spaţiul ce se întinde pe mai bine de 48 de hectare şi care va găzdui peste 40 de formaţii, pe cele trei scene. Programul complet şi toate detaliile de acces le aveţi aici. 

„Inspiraţia noastră vine de peste tot, însă dacă ar fi să ne limităm la câteva borne, acelea ar fi Glastonbury şi Pukklepop. Anul acesta avem trupe de peste tot din lume, fani care vor veni atât din Ucraina, cât şi din ţările vecine, mai ales Polonia. Sperăm să fim un festival interesant şi pentru publicul român şi din zona Transilvaniei”, au explicat organizatorii pentru sutea.ro.

Anul acesta, capetele de afiş ale festivalului sunt Dark Tranquility, una dintre cele mai bune trupe de pe scena melodic death metal, Enter Shikari, cei care au avut unul dintre cele mai tari show-uri, anul trecut, la Electric Castle, Pain, proiectul lui Peter Tägtgren, sau In Extremo. Pe lângă numele mari din Occident, Zaxifest mai propune câteva trupe de punk şi rock extrem de cunoscute în spaţiul ex-sovietic, aşa, pentru o experienţă completă.

Camping-ul e amplasat în mijlocul unei păduri. Cool, nu? / foto Zaxidfest Official

Şi pentru că e bine să laşi surpriza la final, organizatorii spun că preţurile nu vor fi mai mari decât media întâlnită în vestul Ucrainei, adică undeva la 70 de cenţi pentru o bere şi maxim 2-3 euro pentru un hamburger.

Drumul spre Lviv poate părea puţin cam lung, dar compensează prin peisajul Carpaţilor. Cea mai bună variantă este să ieşiţi din ţară prin vama Urziceni, iar apoi să urmaţi drumul spre Berehove, iar de acolo Mukhacevo – Strey – Lviv. Nu mergeţi pe la Halmeu, pentru că primii 20 de kilometri de drum ucrainean îi veţi parcurge într-o oră jumate, asta dacă nu vă număraţi printre cei norocoşi care au acasă, în garaj, un tanc ascuns în spatele borcanelor de murături.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*