Dacă anul trecut, organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunțau înainte de deschiderea ediției cu numărul 16 că-și propun să transforme Clujul într-un platou de filmare, dar și să pătrundă adânc în lumea tehnologiei, în acest an vedem și primele efecte. “Tokyo Vampire Hotel” al maestrului japonez Sion Son, filmat parțial la Cluj, ajunge direct la Castelul Banffy de la Bonțida (27 mai), iar InfiniTIFF își continuă misiunea tehnologizată cu workshopuri susținute de specialiști în domeniu. Cât despre invitații de onoare, anul acesta, covorul roșu o va întâmpina pe actrița franceză Fany Ardant, plus că există încă șanse să-l vedem și pe Gerard Depardieu prin Cluj.
“Avem o ediție diferită, multe surprize, reveniri la TIFF ale unor cineaști cu care nu ne-am văzut de mult, dar și cineaști care n-au fost deloc în cei 17 ani de festival. TIFF devine tot mai mult InfiniTIFF, cu provocări de noi tehnologii și înclinații spre new media. Vom avea 227 de filme, din 51 de țări. Avem bucuria și onoarea de a o avea invitată specială pe o divă absolută, e vorba de Fanny Ardant. Ea va veni joi, 31 mai, și va fi prezentă la toate cele patru proiecții în onoarea ei, plus la Gala de Închidere, unde va primi trofeul pentru întreaga carieră. Am încercat să-l invităm și pe Gerard Derpardieu, încă n-am primit răspuns. Eu încă mai sper”, a explicat Tudor Giurgiu, președintele festivalului în conferința de presă ce a deschis, practic, pre-sezonul TIFF din 2018. De altfel, Giurgiu a fost și co-producător al unuia dintre filmele care au avut-o pe Ardant în rolul principal, e vorba despre Cenușă și Sânge, turnat în mare parte în România și care i-a avut în distribuție, printre alții, pe Adrian Păduraru, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu, Tudor Istodor și regretata Olga Tudorache. Proiecția din acest an a filmului îi este dedicată marii actrițe dispărută anul trecut dintre noi.
Unul dintre hotspoturile festivalului din acest an, în special pentru cei pasionați de tehnologie, va fi nou-deschisul Cluj Hub, acolo unde se va desfășura InfiniTIFF. Proiectul, demarat, anul trecut, cu Doom Room cap de afiș, ce îmbină realitatea virtuală și cinematografia, trece la nivelul următor. “Anul acesta, între 26 mai și 2 iunie, deschidem porțile InfiniTIFF la Cluj Hub. Vom avea o secțiune dedicată unor forme noi de storytelling, undeva între cinema și tehnologie. Vom avea o zonă de Loop Cinema, cu selecție de filme de pe Youtube, dar marea noutate va fi InfiniTIFF Summit, pe 30 mai. E vorba de o conferință în care vom aborda toate noile tendințe aflate la intersecția acestor lumi noi, cele situate între filme, tehnologie, modele noi de business. Va veni Ricardo Mendez, șeful diviziei SamsungNext, divizia de inovație a companiei”, a povestit Cristian Hordilă, directorul TIFF.
Bonțida îi așteaptă pe toți cei mai puțin pasionați de tehnologie, dar cu înclinații spre horror. Iar aici nu ne referim la traficul până acolo, ci la tema celor două seri programate de echipa TIFF. Sâmbătă, vine primul film al lui Alfred Hitchcook, Grădina Plăcerilor (1925), acompaniat live de Notes&Ties și deschis de un show de acrobații aeriene. Duminică, însă, e seara maestrului japonez Sion Sono și al său Tokyo Vampire Hotel, un lungmetraj filmat parțial și la Cluj, în Piața Unirii, Piața Muzeului și hotelul Continental, considerat și de Tudor Giurgiu drept unul dintre highlight-urile festivalului.
Ediția din acest an a TIFF se va desfășura în perioada 25 mai – 3 iunie și va fi deschisă de filmul israelian Foxtrot, regizat de Samuel Maoz, cel care a rămas în mintea publicului TIFF cu Lebanon. “E un film neobișnuit, am încercat în trecut să avem filme mai lejere, mai amuzante, dar nu e cazul cu Foxtrot. E un film grav, serios, un film absolut impecabil. A stârnit deja controverse și în interior, oficialitățile israeliene au încercat să-l boicoteze”, a spus directorul artistic al festivalui, Mihai Chirilov.
Scurte despre TIFF.17…
…fără Arta și Cercul Militar, dar cu H33. În acest an, cinefilii vor avea ocazia să facă cunoștință cu o nouă locație pe harta TIFF. E vorba de spațiul de evenimente și expoziții de pe strada Horea, H33, acolo unde se vor proiecta filme din anumite secțiuni. În schimb, Cercul Militar iese din circuit pentru cel puțin un an din motive de renovare, la fel ca și Arta, din motive de retrocedare.
…revine Carte Blanche. Secțiunea erotică și neconvențională, care a făcut săli pline la Urania anul trecut revine cu o nouă abordare, sub coordonarea celor de la Shockproof Film Festival din Praga. “E foarte important să fiți deschiși pentru orice provocări. Vor fi filme interactive, cu implicarea celor din exterior. Puteți să vă așteptați la orice”, sună recomandarea lui Mihai Chirilov.
…filme dintr-un imperiu dispărut. Amintiri din URSS este una dintre selecțiile speciale ale festivalului din anul acesta, în care se vor proiecta opt dintre filmele de referință ale cinemaului sovietic din anii ’80. Moscova nu crede în lacrimi (Moskva slezam ne verit, 1980) și Gară pentru doi (Vokzal dlya dvoikh, 1983) sunt doar două dintre ele. Harașo!
…colecție de filme șoc! De la Touch Me Not al Cristinei Pintilie, premiat la Berlin și aflat în premieră în România, până la Human, Space, Time and Human al controversatului regizor coreea, Kim Ki-duk, TIFF.17 promite o selecție extrem de incitantă la capitolul filme-șoc. Dar mai multe despre ele, puțintel mai încolo.
Doamnelor și domnilor… vă prezentăm în premieră:Spotul oficial de promovare al #TIFF2018 🎬 Noi ne vedem la #Cluj, pe 25 mai. Mai e puțin… Abia așteptăm!Bilete ➽ https://tiff.eventbook.ro
Publicată de TIFF pe 8 Mai 2018
„