Momentul de TIFF care a prezis argintul Olimpic al lui Tecău, la Rio de Janeiro

Horia Tecău, într-un dialog cu jurnalistul Mihnea Măruță, a vorbit, în această dimineață, la Casa TIFF, în cadrul evenimentelor desfășurate sub egida InspiraTIFF, despre toate etapele pe care el, ca tenismen și sportiv, le-a bifat până să ajungă la obiectivele supreme: titluri de Mare Șlem și medalie la Jocurile Olimpice. Omul care, până la 35 de ani, a câștigat titluri la Wimbledon (2015), US Open (2017), dar și la Australian Open (2012), ultimul la dublu-mixt, a făcut o dezvăluire mai puțin cunoscută publicului larg despre momentele care au prevestit medalia de argint de poveste, obținută în parteneriat cu Florin Mergea, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Peste două săptămâni, se vor împlini patru ani de la acel moment.

Ce e un moment de TIFF? Poate fi o poveste desprinsă dintr-un film românesc filmat într-o sufragerie, dar la pachet cu un val de emoții care apasă spectatorul timp de trei ore. Poate fi doar un dialog, o replică, precum cele din filmele rusești care te urmăresc și peste ani și le ții minte, alături de întreg cadrul în care au fost filmate. Sau poate fi doar un gest, așa cum e cel pe care Horia Tecău și Florin Mergea l-au făcut cu șapte luni înainte de Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, acolo unde cuplul românesc a ajuns până în finală, după ce, pe drum, a scos din competiție favorite precum Brazilia și Statele Unite. Finala, pierdută împotriva Spaniei lui Nadal și Marc Lopez, a avut și ea propria poveste, însă cele trei momente care au dus la această performanță s-au petrecut înaintea competiției. Povestește Horia Tecău despre primul și, poate, cel mai important dintre ele.

“În decembrie 2014, am făcut primul antrenament cu Florin Mergea, iar atunci am hotărât că ne luăm angajamentul să facem echipă pentru Olimpiadă. La finalul acelui prim antrenament, am făcut o poză cu Florin, în care țineam medalia la gât, zâmbeam și o prezentam publicului, eram fericiți. A fost un moment unic, ne-a încărcat cu o energie incredibilă. Atunci, am început să lucrăm la această experiență, la drumul nostru spre Rio. Acea încredere, că putem obține o mare performanță, am avut-o încă de atunci, iar tot ce am făcut mai departe a pornit de acolo, de la decizii de echipă și până la antrenamente. În august, 2016, am făcut și poza oficială, reală, pe podium”, a dezvăluit Tecău.

Poza oficială, de pe podiumul Olimpic de la Rio de Janeiro / foto: gsp.ro

Un al doilea moment care a influențat decisiv performanța echipei României la Rio de Janeiro a fost legat de altruismul partenerului său din circuitul ATP, Jean Julien Roger, care a acceptat ca, pentru acel sezon, Tecău să facă echipă cu Mergea, deși asta ar fi însemnat ratarea Turneului Campionilor.

“L-am sunat pe Roger și i-am zis sincer: <<Jules, nu mă urî, voi juca cu Florin, trebuie să îți cauți partener! Asta înseamnă că nu ajungem la Turneul Campionilor>>. Mă așteptam să fie dezamăgit, supărat, dar m-a încurajat. A devenit suporterul nostru numărul 1, a fost prezent la toate meciurile în mijlocul galeriei. Atunci, mi-am dat seama ce partener de echipă extraordinar am”, a povestit sportivul, care a nominalizat și echipa tehnică a României drept factor decisiv în acea vară. „Un al treilea punct decisiv a fost echipa. Oameni care cred în visul tău, pe care îi simți că sunt acolo zi și noapte. De la Andrei Pavel, la Gabriel Trifu sau Victor Crivoi, oameni care au fost alături de noi la orice oră. La Rio, a fost manifestarea a tot ce am construit în doi ani de zile. La asta am început să lucrăm din timp și a însemnat o mare lecție pentru noi”, a conchis Tecău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*