Make film, not war! TIFF revine la adevărata dimensiune și pregătește o ediție dedicată și conflictului din Ucraina

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) ajunge la ediția cu numărul 21, prima după doi ani de pandemie, dar și prima organizată cu un război apăsând și influențând tot ce se întâmplă în jurul său. Prin urmare, evenimentele de la TIFF nu aveau cum să ocolească invazia Ucrainei de către agresorul rus, așa că începând cu spotul oficial al festivalului și continuând cu evenimente de genul street-food ucrainean sau super-concert (promis) al Dakhabrakha, multe dintre spotlight-urile din acest an vor orbita în jurul conflictului din țara vecină. Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului și Tudor Giurgiu, președintele TIFF, au vorbit, marți, în conferința de presă oficială și tradițională, despre cum va arăta festivalul la cea de-a 21-a ediție, iar peisajul zugrăvit arată foarte-foarte bine. Mai jos, am selectat câteva idei principale dintre cele enunțate azi:

Spotul oficial. „Inițial ne-am gândit la o parodie după Don’t look up, în stilul în care v-am obișnuit, cu mult umor negru și un asteroid care urma să lovească Clujul. Apoi, a venit războiul din Ucraina și ne-am gândit că spotul trebuie să aibă o componentă serioasă. Am ales această scenă din filmul Balanța, al lui Lucian Pintilie și metafora camerei de filmat, folosită ca o armă. Am vrut să tragem un semnal de alarmă și să avem acest mesaj clar: make film, not war! Credem că spotul are forță, este incisiv. Suntem într-un moment în care nu mai e de glumit”, a explicat Mihai Chirilov alegerea spotului oficial din acest an.

Competiția & Zilele Filmului Românesc. Deși filmele competiției din acest an nu vorbesc explicit despre perioada tulbure pe care o traversăm, e aproape imposibil să nu le citim prin prisma tuturor acestor senzații și efecte care s-au răsfrânt asupra noastră. Nu doar nouă, ci și majorității personajelor din aceste filme le fuge pământul de sub picioare, amenințând serios, și uneori decisiv, nevoia de echilibru”, a declarat Chirilov. Acesta a și evidențiat câteva dintre filmele care vor intra în cursa pentru Trofeul Transilvania, nominalizând Pamfir, o producție ucraineană care vine direct de la Cannes, la debutul lui Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, Marocco/ Mikado (foto), cel de-al doilea lungmetraj scris și regizat de actorul Emanuel Pârvu sau Amanți de-o noapte, în regia lui Julien Hilmoine, un film care aduce aminte de Stockholm, câștigător în trecut și unul dintre favoriții publicului all-time. În ceea ce privește secțiunea Zilele Filmului Românesc, vom avea 13 filme, printre care se numără Metronom, al lui Alexandru Belc, cu Vlad Ivanov în rol principal, Capra cu Trei Iezi, o adaptare horror a basmului cu Ion Creangă, cu Maia Morgenstern ca protagonistă, sau ultimul film al lui Florin Piersic jr., Nimic despre dragoste, „un film foarte bine scris, despre infidelitate și despre intrigile care distrug căsnicii”, după cum l-a caracterizat Chirilov (cu precizarea că n-ar putea fi niciodată proietat în Piața Unirii, din motive evidente). 🙂

Street food și etno-haous ucrainean. Pentru că ediția cu numărul 21 a TIFF este direct influențată (și cum ar putea fi altfel?) de războiul din Ucraina, multe dintre evenimente vor fi dedicate sau îi vor avea în centrul lor pe oameni din țara vecină. Luni, 20 iunie, pe strada Potaissa, sub coordonarea ui Chef Adi Hădean, se va organiza un veritabil street-food ucrainean în cadrul căruia cetățenii refugiați în Cluj și Transilvania vor avea ocazia să gătească, iar fondurile vor fi direcționate spre organizațiile umanitare. Apoi, Dakhabrakha, un cvartet de ento-haos ucrainean, așa cum se auto-intitulează, cu succes de public atât în Europa la festivaluri precum Glastonbury, dar și în Statele Unite, va reveni pentru a treia oară pe scena TIFF, spre delectarea noilor și vechilor fani din zonă. Nu în ultimul rând, la TIFF se va proiecta, în premieră, proaspătul documentar Navalny, al lui Daniel Roher, despre celebrul disident politic.

Spații noi și reinventate. Fanii festivalului au fost invitați să descopere și redescopere diferite spații din Cluj și împrejurimi la fiecare ediție a TIFF, cu apogeul atins, spunem noi, în 2020, atunci când, forțați de condițiile pandemice, organizatorii au proiectat filme în locații neexploatate, dar extrem de spectaculoase ale Orașului Comoară. În acest an, ne așteaptă o curte interioară a Muzeului de Artă – Palatul Banffy complet reinventată și transformată, Cercul Militar revenit în circuit, dar și activitățile dedicate copiilor, mutate în Parcul Poligon din Florești, însă organizate în ambele week-end-uri.

Revenim pe parcursul următoarelor săptămâni cu noutăți proaspăt scoase din cuptorul festivalului, iar până atunci nu uitați să vă luați bilete direct de pe tiff.ro. #HaiLaTIFF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*