Protest pe scena TIFF.17 pentru eliberarea regizorului ucrainean Oleg Sentsov

Cvartetul ucrainean DakhaBrakha, venit la TIFF.17 în formulă de trei din motive de concediu de maternitate, a fost protagonistul unuia dintre cele mai explozive show-uri din ultimii ani, în cadrul festivalului. La final, în aplauzele a aproape o mie de spectatori încinși până la maximum (și din cauza căldurii tropicale de la Casa de Cultură a Studenților), cei trei au afișat două mesaje cu trimitere la situația din estul Ucrainei: Free Kremlin Hostages și Free Sentsov.

Oleg Sentsov, regizorul filmului Gamer, a fost condamnat de un tribunal din Rusia la 20 de ani de închisoare sub acuzația de fapte de terorism și aderare la grupuri teroriste. În fapt, Sentsov a fost un militant pro-Ucraina și un susținător al EuroMaidanului, declarând în repetate rânduri că nu recunoaște anexarea forțată a Crimeei de către Federația Rusă, fapt ce n-a fost trecut cu vederea de fosta Mamă Rusie. De altfel, Dakhabrakha a afișat mesaje similare (foto jos) și la precedentul lor concert, cel din Kiev, desfășurat înaintea finalei Champions League, dintre Real Madrid și Liverpool.

DESPRE CONCERT. Stilul celor de la DakhaBrakha e dificil de inclus în vreun clișeu muzical. Cei trei ucrainieni prezenți la Cluj  (Marco Halanevych, Olena Tsibulska  și Nina Garenetska) îmbină muzica tradițională de pe întreg teritoriul Ucrainei (diferită din Crimeea în Transcarpatia, desigur), din Africa sau din stepele Asiei, cu diverse instrumente de percuție, acordeon, harmonică sau buhai. Plus trei voci absolut uluitoare, cu atingeri lejere ale celor mai înalte note. Și cu o muzică ce crește de fiecare dată cu o intensitate ce, cu siguranță, nu te lasă să stai așezat pe un scaun la CCS. Tocmai de aceea, sutea.ro își exprimă speranța că-i vom vedea în anii viitori la Electric Castle, un lucru deloc ieșit din comun având în vedere că, peste scurt timp, Dakhabrakha va concerta la Glastonbury. Din nou!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*