Andreas Calcan şi drumul său spre glorie. Câteva vorbe despre tinereţea „regulamentară” în fotbal şi debutul olandez

andreas calcan fc update nl

În timp ce echipele din Liga I fac scandal că sunt obligate să joace cu un fotbalist sub 21 de ani, cele din campionatul Olandei, ţară necalificată la EURO 2016, ce-i drept, au o abordare „uşor diferită”.

 

O zice şi Andreas Calcan (foto stânga), omul care, la 22 de ani, are ocazia să crească într-una dintre cele mai bune şcoli de fotbal din lume. În urmă cu o săptămână a semnat cu Willem II Tilburg după ce, timp de aproape 14 zile, i-a impresionat pe olandezi – staff şi fani, deopotrivă – cu jocul său. O să-l urmărim cu atenţie, prima dată pe sutea.ro, mai jos, iar apoi pe ceva live-stream cu multe reclame enervante.

 

În urmă cu trei ani debutai în Liga I, după un mic scandal în care ai fost acuzat că ai dezertat de la „U” Cluj, echipa la care evoluai atunci. Acum te pregăteşti să joci primul meci în Eredivisie. Cum au fost aceşti trei ani pentru tine, care a fost cea mai mare realizare şi cea mai mare dezamăgire?

 

S-au întâmplat multe în aceşti ani, au fost momente frumoase, dar şi altele mai puţin plăcute. Ţin minte emoţiile trăite atunci când ne-am salvat de la retrogradare, după un meci cu FC Braşov (2014), când am câştigat în Gruia, finala Cupei României, turul din liga a II-a, sau meciul cu Steaua din Cupă, de anul trecut. La capitolul dezamăgiri personale aş pune ratarea calificării în play-off şi, normal, retrogradarea.

 

Ai ajuns într-un campionat recunoscut pentru faptul că promovează jucătorii tineri, crezi că vârsta poate fi un avantaj pentru tine?

 

Da, uite, am ajuns să spun că vârsta poate fi un avantaj şi chiar mă bucur că am ajuns aici,într-un moment propice. La echipă sunt mulţi jucători tineri, deci suntem apropiaţi din acest punct de vedere, iar asta poate fi un avantaj, atât pentru mine, cât şi pentru echipă.

 

Cum ţi se pare regula jucătorului Under 21 din Liga I şi scandalul pe care l-a generat? Multe cluburi, printre care Steaua sau Iaşi, au încercat să blocheze noua măsură.

 

Cred că nu Federaţia trebuia să impună regula, era normal ca fiecare club să fi avut în primul „11” măcar un jucător sub 21 de ani. Uite, am văzut meciul dintre Ajax şi PAOK Salonic, iar cel mai „bătrân” jucător al lui Ajax avea 24 de ani! Şi vorbim de preliminarii de Champions League!

 

George Ogăraru şi Alfons Groenendijk au fost oamenii care au pus o vorbă bună pentru venirea ta în Olanda. Ce crezi că le-a lipsit pentru a avea rezultate mai bune în România?

 

Da, chiar vreau să le mulţumesc pentru tot ce au făcut pentru mine, lor şi lui Emilian „Ema” Dolha. Cât despre ce le-a lipsit, nu cred că ei au fost problema atunci. Din contră, eu sunt de o lună aici, în Olanda, şi am observat diferenţa dintre modul de lucru de aici şi cel din România, aşa că ei cred că au adus lucruri bune, până la urmă. Asta e opinia mea.

 

Ce crezi că le lipseşte jucătorilor români pentru a se integra în străinătate şi ce ai reuşit să înveţi din experienţele ratate ale altor fotbalişti tineri?

 

Nu ştiu dacă sau ce le lipseşte, nu sunt în măsură să vorbesc despre asta. Ce ştiu şi sunt convins e că prin dedicare, muncă şi disciplină, totul e posibil.

 

În cât timp crezi că vei debuta în Naţionala mare?

E greu de spus şi de anticipat acum, dar îţi dai seama că vreau să ajung la Naţională cât de repede pot. Cu siguranţă, e unul dintre obiectivele mele.

 

Care e fotbalistul olandez preferat?
Wesley Sneijder, de departe!

 

La final, un mesaj pentru fanii lui “U”…

Le mulțumesc pentru toată susţinerea pe care mi-au acordat-o şi m-aş bucura să rămână lângă echipă aşa cum au fost întotdeauna. „U” Cluj nu moare!

 


A debutat pentru „U” la doar 16 ani

Andreas Calcan a fost un talent precoce. La doar 16 ani, Ionuţ Badea, actualul antrenor secund al echipei naţionale, l-a luat la antrenamentele primei echipe, oferindu-i ocazia să debuteze într-un meci amical. Au trecut, însă, alţi doi ani până când Calcan avea să joace într-o partidă oficială, în Liga I. Se întâmpla în dezastrul cu Dinamo, din „Ştefan cel Mare”, 0-6. Între-timp, a strânspeste 40 de partide pentru echipa clujeană, iar, în vară, a semnat pe doi ani cu Willem II Tilburg. În ultimul meci de pregătire, 2-1 cu Real Mallorca, Andreas Calcan a pasat decisiv la golul victoriei, iar sâmbătă este aşteptat să îşi facă debutul în Eredivisie, contra celor de la Vitesse.

Nu şi-a uitat apropiaţii

Proaspătul mijlocaş al lui Willem II n-a uitat să-i menţioneze pe oamenii care l-au sprijinit de-a lungul carierei, de la prieteni şi familie, şi până la antrenori sau profesori”. „Cred că e important ca, orice s-ar întâmpla, să nu-i uiţi oamenii care ţi-au fost alături. Aşa că, îi mulţumesc familie mele, tuturor de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, de la UBB, antrenorilor Ion Pârvulescu, Mihai Georgescu, Gică Barbu, Marius Popescu şi Cristi Pojar, băieţilor cu care m-am antrenat la sala de fitness şi, foarte important, lui Ionuţ şi lui Raul Costin, prietenii mei”, a spus fostul căpitan al Universităţii Cluj.

 

foto fcupdate.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*