Cum gestionează greii festivalurilor europene situaţiile de criză şi „ameninţările teroriste”

În fiecare an, organizatorii Nova Rock trebuie să creeze, de la zero, în câmpia Panoniei, toată infrastructura necersară pentru a susţine un trafic de 60.000 de oameni pe zi. / foto Nova Rock official

East European Music Conference (EEMC) a reuşit să strângă, la Sibiu, câţiva dintre cei mai importanţi organizatori de mari evenimente şi festivaluri din Europa, într-o primă ediţie desfăşurată week-end-ul trecut, în acelaşi timp cu ARTmania Festival, ajuns la cea de-a 12-a ediţie. Iar cum toată explozia de mari evenimente autohtone l-a transformat pe fiecare român într-un expert de festival şi line-up, am vrut să aflăm de la marii jucători din domeniu cum ţin sub control evenimente ce generează destule situaţii de criză, pe lângă încasări de zeci de milioane de euro.

Printre participanţii la conferinţă s-a numărat şi Thomas Zsifkovits, co-organizator al Nova Rock (NR) Festival (Austria), unul dintre cele mai mari evenimente de profil din Europa. Desfăşurat în fiecare an, începând cu 2005, Nova Rock a adus în 2017 nume ca System of a Down, Green Day, Linkin Park, Slayer, In Flames, Prophets of Rage, Gojira sau Epica, dar şi aproximativ 250.000 de oameni în cele patru zile de festival. Printre ei, la fel ca şi în alţi trei ani, s-au numărat şi reprezentanţi de seamă ai sutea.ro.

Ediţia din acest an a NR a mai avut ceva „special”:s-a desfăşurat la doar o săptămână după ce un alt mare eveniment de profil, Rock AmRing (Germania) a fost lovit de o ameninţare cu bombă, organizatorii oprind festivalul la mijlocul primei zile, iar publicul a fost evacuat chiar înainte ca Rammstein să intre pe scenă. Din fericire, lucrurile au revenit la normal a doua zi, după ce forţele de ordine au dat „ok”-ul. În aceste condiţii, organizatorii Nova Rock au avut de luat supra-măsuri de securitate. „Am luat măsuri, evident, am avut poliţie dotată cu arme de foc, am avut mai multe forţe de ordine decât am avut în ultimii 12 ani, o mulţime de dulăpioare pentru depozitarea ghiozdanelor, publicul neavând acces în zona de concerte cu astfel de echipamente. Au fost controale şi supra-controale minuţioase la accesul spre scene, agenţii de pază fiind însoţiţi la nevoie de oameni înarmaţi, am luat toate măsurile posibile”, a spus Thomas Zsifkovits.

Thomas Zsifkovits (stânga) şi Chris Kemp, la East European Music Conference.

Acesta are, însă, o părere diferită despre evenimetele care au dus la anularea primei zile de la Rock Am Ring, în urmă aşa-zisei ameninţări teroriste. „În primul rând, nu a fost nicio ameninţare cu bombă la Rock am Ring, a fost o exagerare. Societatea noastră nu e mai violentă de când au venit oameni din ţări străine aici. Ţin minte că atunci când eram copil, când eram mai tânăr, existau adevărate acte teroriste comise de europeni asupra europenilor, în Spania, acolo unde acţiona ETA sau în Irlanda, cu IRA, sau în Germania, cu RAF (Gruparea Baader-Meinfhof), iar o mulţime de oameni mureau în fiecare an. Nu vreau să spun că nu există ameninţări teroriste, e evident ce s-a întâmplat la Bataclan sau în alte locuri. Ceea ce vreau să spun e că e foarte important să iei măsuri, dar să nu exagerezi, şi să-ţi păstrezi calmul. Nu este neapărat o teroare în lanţ în Europa, aşa cum greşit se încearcă să ni se inducă. Trebuie să te obişnuieşti cu situaţia că atunci când faci export de arme să existe şi un revers al medaliei”, a spus co-organizatorul Nova Rock Festival.

O situaţie de criză cu care Zsifkovits şi Nova Rock s-au confruntat în urmă cu cinci ani a fost cauzată de o furtună puternică ce s-a abătut asupra câmpiei Panoniei şi care a dus la anularea concertelor susţinute de Marylin Manson şi de olandezii de la Within Temptation. Interesant e, spune Zsifkovits, că deşi fanii care şi-au luat bilete doar pe acea zi a festivalului puteau să ceară banii înapoi, nimeni nu a făcut-o. „E foarte greu să spui că sută la sută nu se va întâmpla nimic, că eşti acoperit. Spre exemplu, noi avem meteorolog on-site, care ne ţine în fiecare moment la curent cu situaţia fronturilor atmosferice. A fost o situaţie în 2012 când, din cauza vântului şi a furtunii, dar şi a faptului că unul dintre managerii „Red Stage”, a doua ca dimensiune, s-a panicat şi a exagerat şi am fost nevoiţi să anulăm două concerte, Manson şi Within Temptation. Fanii au avut posibilitatea să ceară banii înapoi pentru acea zi, dar nimeni nu a făcut-o”, a mai povestit Thomas Zsifkovits.

Anul viitor, Nova Rock se va desfăşura între 14 şi 16 iunie, iar un bilet porneşte de la 150 de euro.

Sutea.ro recommends!

 

„75 la sută dintre oameni ies pe aceeaşi uşă pe care au intrat”

Prezent şi el la panel-ul moderat de Florin Ghioca (Adevărul.ro), Chris Kemp, expert în psihologia maselor și managementul mulțimii, și responsabil cu pregătirea echipelor de securitate la Jocurile Olimpice și Paralimpice, a vorbit despre un studiu extrem de interesant în ceea ce priveşte comportamentul mulţimilor la marile evenimente. „Am făcut un test la O2 Arena, în Londra, şi am demonstrat că 75 la sută dintre oameni ies pe aceeaşi uşă pe care au intrat. Oamenii ar prefera, practic, să treacă prin foc pentru a-şi lua haina sau pentru a scăpa dintr-o situaţie de criză, decât să memoreze ieşiri alternative. Tocmai de aceea e greu pentru orice organizator de festival să educe publicul în ceea ce priveşte spaţiile de evacuare. S-a încercat inclusiv proiectarea pe ecranele LED a unor instrucţiuni de genul celor pe care le întâlnim în avioane. Fără folos, însă, nimeni nu le bagă în seamă. Voi de câte ori le-aţi ascultat pe stewardese?”,  a povestit Kemp. Acesta s-a declarat, însă, uimit de modul de lucru al celor de la Wacken Open Air, cel mai mare festival metal din Europa, care, în cadrul unei situaţii de criză, îşi luau măsuri pentru ediţia din anul următor.

Noroiul a fost la un pas să înghită ediţia de anul trecut a Wacken Open Air. / foto metal-hammer.de

„Anul trecut, în prima zi la Wacken, a fost potopul de pe lume, iar zona din faţa scenei principale nu mai făcea faţă. Apa şi nămolul ajunseseră la vreo 40-50 de cm, era inuman, iar toţi se înghesuaiu pe laterale, în zonele mai uscate, aşa că începuse să se creeze o îmbulzeală periculoasă. Cei de la Wacken luau în calcul anularea festivalului, însă au reuşit, foarte greu, să continue după ce au mai asanat zona. În schimb, m-a impresionat că, în acel moment, în timpul situaţiei de criză, oamenii dădeau telefoane pentru a rezolva lucrurile în aşa fel încât la ediţia următoare, din acest an, să fie totul în regulă. Au reuşit să niveleze suprafaţa în aşa fel încât, acum, apa nu mai bălteşte aproape deloc”, a mai spus Chris Kemp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*