Recomandările lui Chirilov: Cinci titluri de neratat la TIFF.17

Luați-vă AperiTIFF-ul, o cafea tare, poate chiar și o bere, și încercuiți câteva titluri dintre cele peste 200 pe care TIFF le propune la ediția cu numărul 17, recomandate de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. Am ales cinci titluri, printre care și câteva șocuri care promit să vă rămână în cap și peste câțiva ani, atunci când nu veți ști unde v-ați lăsat ochelarii, dar veți ține minte, cu siguranță, scena de început dintr-un film văzut anul ăsta, la TIFF.

Așadar, TIFF deschide porțile ediției cu numărul 17 și promite peste 200 de filme din 51 de țări, unele premiate deja la marile festivaluri, altele în căutarea gloriei la Trofeul Transilvania. Dar pentru că ziua are doar 24 de ore, iar guvernul se încăpățânează să refuze acordarea unei vacanțe bugetare de măcar 10 zile, am selectat cinci dintre filmele recomandate de Mihai Chirilov, în așa fel încât să știți cu ce să vă începeți meniul din acest an:

Vacanța (Holiday)

“E un film făcut de o femeie aflată la debutul regizoral, Isabella Eklof, despre un personaj feminin care face lucruri nu tocmai ortodoxe. Sunt curios cum va reacționa mișcarea #metoo la acest film, dar mă bucur că regizoarea va fi alături de noi. Filmul a fost proiectat în premieră la Sundance. Pot să vă spun că are o scenă care vă va zăpăci”, a spus Mihai Chirilov.

Vacanța va rula pe 26 și 27 mai, iar programul complet e aici.

Izbiți de soartă (Scythe Hitting Stone)

“E un film despre care nu știam mare lucru, dar care s-a dovedit a fi o revelație, cel puțin pentru mine. Aș îndrăzni să o compar pe regizoare (Anna Kruglova – n.n.) cu Alexey Balabanov (Cargo 200, Ya tozhe khochu). Filmul e foarte dur, cum doar rușii știu să facă”, e prezentarea făcută de Chirilov.

Filmul este înscris în competiția oficială și va rula pe 28 și 30 mai, de fiecare dată la Cinema Victoria. Programul complet este aici.

Nesupunere (Disobedience)

 

„E ultimul film al lui Sebastian Lello, un regizor despre care pot spune că, într-un fel, s-a lansat aici. Cred că e singurul cineast descoperit de TIFF care, peste ani, ajunge să ia Oscarul”, a spus Mihai Chirilov despre câștigătorul Oscarului de anul acesta pentru cel mai bun film străin, cu Una Mujer Fantástica. Filmul va rula pe 26 mai și 1 iunie, iar programul e aici.

Oameni spațiu timp și oameni (Human space time and Human)

“E cel mai nou film al lui Kim Ki-Duk, un regizor care trece prin momente grele la el acasă, în Coreea de Sud, fiind acuzat de hărțuire sexuală. E unul dintre șocurile ediției din acest an, alături de Caniba, un film la care eu am avut vreo 20 de puseuri de a ieși din sală”, a spus Chirilov despre două dintre șocurile acestei ediții. Noul film al lui Kim Ki-Duk va rula în două zile, pe 27 mai și 3 iunie, iar programul îl găsiți aici.

Donbass

E unul dintre capetele de afiș ale festivalui. Filmul lui Sergey Loznitsa ajunge la TIFF imediat după premiera oficială de la Cannes”, a spus Chirilov despre filmul care, între-timp, a câștigat “Un Certain Regard” la festivalul de la Cannes pentru cea mai bună regie. Din distribuție face parte Valeriu Andriuță, iar operatorul filmului este Oleg Mutu.

Donbass va rula pe 26 mai și 3 iunie, iar programul îl găsiți aici.

TIFF.17 începe azi, cu Foxtrot, o poveste inspirată de conflictul israeliano-palestinian, distinsă cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Veneția (2017) și cu 4 premii ale Academiei Israeliene de Film. Gala de Deschidere se anunță spectaculoasă, la fel ca întregul festival. Meniul de filme e ofertant, depinde de fiecare cum și ce ingrediente își alege.

Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*