Cel mai greu afiş din cei şapte ani de Electric Castle şi unul dintre cele mai impozante din istoria festivalieră autohtonă prinde contur şi îi pune la loc de mare cinste pe Limp Bizkit. Una dintre trupele de pionierat ale Nu Metal-ului şi, cu siguranţă, autoarea unuia dintre cele mai animalice show-uri live posibile, Limp Bizkit vine să facă cunoştinţă cu Bonţida. Pe lângă ei, multe alte nume pe care le puteţi descoperi mai jos. EC 7 vine pe cai mari între 17 şi 21 iulie!
Începutul de iunie în estul Austriei e ciudățel când vine vorba de vreme. Ziua, soarele te poate prăji mai ceva ca un cui bine dozat, iar noaptea ai impresia că vântul din câmpia Panoniei te vrea neaparat dus de colo-colo, asta după ce te îngheaţă bine de tot. Într-o seară de genul ăsta, Limp Bizkit se înfățișa, din nou, publicului Nova Rock și pentru a treia oară subsemnatului, de data asta în deschidere la Volbeat. „Hai că i-am mai văzut, nu are ce să fie nou”, zice un puşti de vreo 20 de ani, în timp ce trăgea cu nesaţ dintr-o ţigară proaspăt rulată. Nu-l poţi condamna, abia începea să meargă copăcel când Durst înnebunea o sută de mii de oameni la Woodstock ’99 şi punea dimatai festivalul pe hold. Iar următoarea oră despre asta avea să fie, despre nebunie totală.
Un omuleţ cu barbă lungă şi şapcă de pescar îndesată pe cap, tricou larg de NFL şi pantaloni înfloraţi se mişca lin pe scenă, de pe un picior pe altul, iar 70.000 de oameni în faţa lui o luau razna complet. Din mulţimea care te strângea ca o menghină în faţa scenei a răsărit, brusc, un loc imens, iar oamenii s-au risipit valuri şi valuri, purtaţi pe aripile mosh-pit-ului. Sună poetic sau patetic? Nu ne pasă, oricum nu trimitem textul la Uniunea Scriitorilor. Cum te poate mişca un simplu riff de chitară? Ascultaţi-l din mâna lui Wes Borland şi o să vă convingenţi că Limp Bizkit nu e o trupă nu-metal sau rock. Limp Bizkit e ceva ce trebuie să ţi se întâmple pur şi simplu, ca să ştii, apoi, cum e să revii cu picioarele pe pământ.
Borland spunea într-un interviu pentru Metal Hammer că show-urile lor încep să se transforme înt-un fel de Greatest Hits, aluzie la fapul că setlistul e aproape neschimbat, ultimul lor album, „Gold Cobra”, ieşind pe piaţă în urmă cu 7 ani, cu reviewuri negative. Deci, nu se cântă nimic de pe el. Cu toate astea, mai spunea chitaristul, exact acest carusel de mari hituri îi ţin aproape pe fanii vechi şi-i ajută să-şi atragă noi „adepţi”. Limp Bizkit şi-a tras, de-a lungul anilor, multe critici din partea conservatorilor, cum că n-ar fi rock, cum că e prea mult rap, cum că nu se potrivesc şabloanelor. Cu toate astea, Metal Hammer i-a enumerat printre trupele de „freaks” (alături de Korn, Coal Chamber sau System of a Down) care au venit de nicăieri şi au schimbat şi salvat genul pentru totdeauna. Articolul complet îl aveţi aici.
Aşa că, la mijloc de iulie, nu trebuie decât să fiţi în faţa scenei şi să-i lăsaţi pe Durst şi ceilalţi să preia controlul. Electric Castle, eşti pregătit pentru Limp Bizkit?
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Toate detaliile despre noul val de artişti confirmaţi la ediţia a 7-a (şi cea mai consistentă) a Electric Castle le găsiţi mai jos. Biletele se pot cumpăra la preţul de 499 de lei, iar organizatorii au anunţat şi punerea în vânzare a tichetelor de o zi.
Mai neconvențional ca oricând, line-up-ul de anul acesta îl propune pe Nils Frahm, pianistul și compozitorul german cu o abordare senzațională asupra muzicii clasice, în care aduce elemente de muzică electronică. Concertele lui sunt experiențe aproape hipnotice; e imposibil de rezistat virtuozității cu care acesta abordează două sau chiar trei claviaturi într-o singură linie muzicală. De aceea, nu este de mirare că Frahm este unul din puținii artiști ai genului ale cărui concerte sunt în permanență sold out.
În urmă cu câteva zile, BBC1 numea „Here with me” cea mai bună piesă pop a momentului, readucându-i în prim plan pe Chvrches. Trupa scoțiană de synth-pop a debutat în 2011 ca un proiect de studio, cei 3 membri ezitând o lungă perioadă să-și asume show-uri live. Odată debutul făcut, turneele lor sunt continue, iar trupa și-a câștigat o popularitate mondială atât prin muzică, cât și prin activismul constant în promovarea talentelor feminine din industria muzicală.
Controversatul Zomboy dă întotdeauna 110% în show-urile sale, iar publicul simte asta. Având disciplina anilor în care a fost toboșarul unei trupe de metal, artistul britanic simte exact ritmul pe care fanii îl așteaptă și nu-i dezamăgește niciodată. Zeds Dead, pe de altă parte, mizează pe diversitatea stilurilor electro pe care le îmbină în muzica lor pentru a mulțumi miile de spectatori din marile festivaluri la care sunt invitați. Zeds Dead trăiesc, în prezent, unul din cele mai bune momente ale carierei lor, câștigându-și un statut privilegiat în rândul promotorilor stilului bass. Colaborările lor cu alți artiști îl includ și pe Jauz, alt nume confirmat pentru ediția aceasta a festivalului. Tânărul DJ din San Francisco este o adevărată figură cult în lumea bass, fanii săi, reuniți sub numele de „Sharksquad”, urmându-l peste tot în lume pentru a-i urmări show-urile eclectice.
Unii dintre cei mai bine vânduți artiști israelieni ai tuturor timpurilor, duo-ul Infected Mushroom, aduc în Electric Castle experiența celor care și‑au petrecut ultimii 20 de ani dezvoltând stilul psytrance pentru noi generații de tineri, fără ca asta să le afecteze publicul care îi admiră încă de la începutul anilor ‘90.
Sigma revine după 3 ani în line-up-ul festivalului, timp în care a lucrat la cel de-al doilea album, ce va fi lansat chiar în această vară. Între timp, au bifat o serie de colaborări cu Take That și Paloma Faith și visează să îl convingă pe Calvin Harris să producă o piesă împreună. Iar dacă tot vorbim de visuri sonore, cei de la Gangs of Youth țintesc chiar mai sus: își doresc să atingă notorietatea mondială pe măsura succesului obținut, deja, acasă, în Australia. Aici, ultimele lor două albume au avut vânzări record și le-au adus cele mai importante premii ale continentului. Este, acum, momentul ca publicul român să-i descopere, în concertul pe care îl pregătesc pentru Electric Castle 2019.
Vorbind de nume mari ale rock-ului, nu mulți producători de muzică electronică se pot lăuda că își regăsesc semnătura pe albumele U2, însă Andy Barlow, jumătatea duo-ului Lamb, este o excepție. Împreună cu Lou Rhodes, cu care formează Lamb de 21 de ani, timp în care au lansat 6 albume, vor fi prezenți în iulie, pe principala scenă a festivalului.
O premieră în stilurile muzicale prezente la Electric Castle: Giggs este una dintre cele mai puternice voci ale grime, hip hop-ul născut în zona de sud a Londrei și rapid îmbrățișat de fani din întreaga lume. Succesul lui a deschis calea pentru mulți alți artiști de rap, Giggs fiind însă unul dintre puținii care nu a acceptat să adopte un stil mai comercial doar de dragul de a câștiga mai multă notorietate.
Irezistibili prin amestecul de influențe din muzica franceză, mexicană, turcă, Polo & Pan aduc energia culeasă din experiențele culturale trăite în întreaga lume. Două artiste americane puternice, The Black Madonna și TOKiMONSTA, cea din urmă fiind prima producătoare de origine asiatică care a primit o nominalizare la Grammy, completează seria de prezențe feminine pe scenele festivalului.
Lista completă a numelor noi confirmate pentru ediția 2019 poate fi găsită pe www.electriccastle.ro. Pe aceeași platformă sunt disponibile și abonamentele Electric Castle, care, pentru următoarele 4 săptămâni, pot fi cumpărate la prețul de 499 de lei. Biletele de o zi sunt și ele disponibile online, cu prețuri cuprinse între 199 și 299 de lei.
Alin ŞUTEA