Câteva motive pentru care TEDxEroilor este festivalul care deschide vara. Cu minte.

Conferinţele TED au ajuns să prindă din ce în ce mai mult în România, un lucru de admirat având în vedere că, în majoritatea lor, oamenii din ţară se conduc după principiul „vine ăla să-mi spună cum stau lucrurile? Lasă că ştiu eu mai bine agricultură, chiar dacă sunt portar la hotel <<Sport>>”. TEDxEroilor, un TED organizat independent, vine în acest an cu un meniu de neratat, mai ales dacă vă place ideea de lideri şi de sfidare a misiunilor dificile.

Vineri şi sâmbătă, Clujul va avea parte de două evenimente extrem de dinamice, dar în sensuri diferite: TEDxEroilor şi Transilvana Rally. Primul din ele începe la ora 16:00, la Casa de Cultură a Studenţilor, şi promite a fi cel mai interesat de până acum. Are headlineri cu greutate, dar şi oameni ce trebuie neapărat (re)descoperiţi. Iată-i pe câţiva, mai jos:

Dacian Cioloş

Acest „System of a Down” al TEDxEroilor, Dacian Cioloş face săli pline oriunde conferenţiază, după renunţarea (temporară) la politică. Şi pentru că acest „conferenţiază” e un cuvânt ce conţine mai mult lemn decât maşina de familie a lui Verestoy Attila, cei de la TEDxEroilor promit că-l vor prezenta pe Cioloş într-un ambalaj dinamic, diferit de conferinţele pe teme sforăitoare. Subiectul prezentării este implicarea civică, dar, cu siguranţă, ne aşteaptă câteva declaraţii călduţe, dacă nu chiar fierbinţi.

Flaviu Cernescu

Vă este frică de înălţime? Bun, atunci trebuie să vă uitaţi la videoclipul de mai jos şi să vă imaginaţi cum ar fi să jonglaţi cu portocale pe marginea unui furnal de 153 de metri. Ştiu, extrem de dificil, mai ales că în perioada asta portocalele se găsesc mai greu şi sunt destul de moi, atunci când apar. Dar, să zicem că le-aţi găsit, şi vă apucaţi de jonglat cu ele, călare pe un uniciclu! Tipul ăsta, Flaviu Cernescu, are cu siguranţă ce povesti după toate metodele şi metodele în care a sfidat moartea. Ironic mi se pare, totuşi, că-l regăsim printre speakerii unui eveniment al cărui sponsor principal este NN, una dintre cele mai mari companii europene din domeniul asigurărilor de viaţă şi pensiilor private.

(pauză)

TEDxEroilor Award

4000 de euro sunt puşi la bătaie la TEDxEroilor de către AROBS Transilvania Software pentru cel mai bun proiect care poate aduce un impact pozitiv în comunităţile din zona Transilvaniei. Anul trecut, trofeul a fost adjudecat de iXperiment, un accelerator de start-up-uri creat special pentru elevii de liceu de către elevi de liceu, un fel de laborator pentru dezvoltarea de idei. Iniţiativa a avut un impact atât de mare, încât a ajuns şi în Huffington Post, aici. E de urmărit, aşadar, ce proiecte s-au calificat în finala pentru premiul din acest an.

Personajele

Dincolo de oamenii cunoscuţi drept influenceri în domenii sau speakeri de carieră, există acele persoane pe care le descoperi acolo şi care-ţi transmit o poveste ce se lipeşte de tine, asemenea unui film finlandez descoperit într-o seară ploioasă, la TIFF.

TEDxEroilor începe vineri, la ora 16:00, iar prima sesiune demarează o oră mai târziu.  Sâmbătă, „dixtracţia” începe la 10:00, dar programul integral îl găsiţi pe pagina oficială.

Biletele se găsesc (încă) şi le puteţi comanda de AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*